SAWA wint Popular Choice Award

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

SAWA wint Popular Choice Award

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2023

SAWA is verkozen tot de Popular Choice winnaar in de 2023 Architizer A+ Sustainability Award. Een jury van duurzaamheidsexperts uit de hele wereld beoordeelde alle ingediende projecten en selecteerde vijf finalisten in de categorie ‘Unbuilt Sustainable Residential Project’. Voor de prijs werden duizenden stemmen geteld die de lezers van Architizer van 1 tot 12 mei hadden uitgebracht en SAWA werd als beste project aangewezen.

Deze onderscheiding is de 9e award na het succes van het project bij onder meer het World Architecture Festival, de Architecture Masterprize, MIPIM / Architectural Review Future Project Awards, Iconic awards for Innovative Architecture en Green Good Design Awards.

Zero-carbon

SAWA is ontworpen vanuit de drive en het hoge ambitieniveau om een zero-carbon gebouw te ontwikkelen dat bijdraagt aan het oplossen van de klimaatcrisis en een gezonde toekomst. De realisatie van SAWA betekent een belangrijke stap in de richting van internationale duurzaamheidsdoelstellingen en bewijst dat de bouw anders kan. SAWA, ook wel ‘het gezondste gebouw’ van Nederland genoemd, voegt waarde toe aan buurt en stad in de breedste zin van het woord.

Deze gedeelde waarden hebben betrekking op CO2-opslag door houtbouw, het versterken van de biodiversiteit, gemeenschappelijke ruimtes waaronder de moestuin op het dek en het maken van een circulair gebouw met betaalbare woningen, waar mensen voor elkaar en voor de natuur zorgen.

Groene terrassen

Het project omvat 109 woningen, met ruime groene terrassen van gemiddeld 40 m2 per woning, waarvan 50 middenhuurwoningen. Het woonconcept wordt verrijkt door verschillende gedeelde functies – zoals gedeelde mobiliteit, gereedschap en een moestuin op een openbaar dek – waardoor een levendige en zorgzame community wordt aangewakkerd. De technische innovatie zit in het gecertificeerde Nice bouwsysteem, waarvan SAWA het eerste aantoonbare en gerealiseerde voorbeeld is. Daarmee is SAWA het eerste volledig uit hout opgetrokken en circulaire woongebouw van 50 meter hoog in Europa. Meer over SAWA

Impactvolle ontwerpen

De recentste collectie van A+ Awards winnaars vormt een dynamische eerbetoon aan ’s werelds meest innovatieve en impactvolle hedendaagse design. Om het essentiële werk van architecten in de strijd tegen de klimaatcrisis te weerspiegelen, introduceerde het programma van de 11e jaarlijkse Architizer Awards dit jaar een nieuwe reeks Sustainability Awards.

Bekijk de volledige lijst van A+ Award winnaars

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.