Rondleidingen Burgerweeshuis van Aldo van Eyck Persbericht

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Rondleidingen Burgerweeshuis van Aldo van Eyck Persbericht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-06-2023

Met ingang van 3 juni 2023 organiseert het Van Eesteren Museum maandelijkse rondleidingen door het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck in Amsterdam. Elke eerste zaterdag van de maand neemt een gids belangstellenden mee door het iconische gebouw en langs een deel van de kunstcollectie van BPD.

Het Burgerweeshuis is ontworpen door architect Aldo van Eyck (1918-1999) en wordt gezien als één van de belangrijkste bijdragen aan de Nederlandse architectuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. Ook internationaal wordt het gezien als één van de architectonische hoogtepunten van de vorige eeuw.

Het gebouw is in 1955 ontworpen om onderdak te bieden aan 125 weeskinderen. Het is een labyrint van paviljoens bedekt met 328 koepels, ingenieus gegroepeerd rondom de patio’s. In een tijd waarin massaproductie, rationaliteit en functionalisme de norm waren, stond voor Van Eyck de aandacht voor de menselijke maat centraal. Door het private en het collectieve in elkaar te laten overlopen – onder het motto ‘een huis als een stad, een stad als een huis’ – creëerde hij een geborgen plek waar het individuele kind kon wonen, spelen en zich ontwikkelen.

Burgerweeshuis nu hoofdkantoor

In 1960 werd het Burgerweeshuis opgeleverd en het was als kindertehuis in gebruik tot 1991. Daarna kreeg het gebouw verschillende ondernemingen als huurder en stond het lange tijd leeg. In 2014 is het gebouw gekocht door vastgoedonderneming Van Zadelhoff en Nijkerk en werd het grondig gerestaureerd onder leiding van architect Wessel de Jonge. Sinds 2018 huurt gebiedsontwikkelaar BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling het gebouw en vestigde er zijn hoofdkantoor.

Architectuur en kunst

In het gebouw is ook een bijzondere rol weggelegd voor de indrukwekkende BPD Kunstcollectie. De collectie bestaat uit (inter)nationale hedendaagse kunstwerken van onder meer Sol Lewitt, Esther Tielemans, Günther Förg, Linda Arts, Michael Jacklin, Daan van Golden, Jan Schoonhoven en André Volten. Voor de inrichting van het Burgerweeshuis heeft BPD ervoor gekozen kunstwerken uit de eigen collectie te tonen die een verbinding aangaan met een aantal principes van het ontwerp van het gebouw: het structuralisme, relatie binnen-buiten, de spelende mens en kleur. Er is werk te zien van kunstenaars die direct en indirect verwantschap tonen met deze uitgangspunten.

Rondleidingen

Elke eerste zaterdag van de maand verzorgt het Van Eesteren Museum een rondleiding door het Burgerweeshuis waarbij ook de kunstcollectie van BPD te zien is.

 • Data: 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december 2023
 • Starttijd: 11.00 uur
 • Duur: circa 1,5 uur
 • Startlocatie: Burgerweeshuis, IJsbaanpad 1, 1076 CV  Amsterdam
 • Kosten: € 15,- (vol tarief, geen kortingstarief mogelijk)
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 en maximaal 15 personen
 • Toegankelijkheid: alleen de begane grond is toegankelijk met een rolstoel en/of rollator
 • Voertaal: Nederlands en/of Engels

NB: De rondleiding kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.