Slopen belastingkantoor duurzamer dan transformatie

Slopen belastingkantoor duurzamer dan transformatie

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-09-2011

Het slopen van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht is duurzamer dan transformatie. Dit blijkt uit de duurzaamheidsanalyse die DHV in opdracht van het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) heeft uitgevoerd. Op de plek van het belastingkantoor komt studenten- of jongerenhuisvesting.

Hieruit blijkt dat voor dit gebouw sloop-nieuwbouw aanzienlijk gunstiger is dan transformatie. Deze uitkomst wijkt af van hetgeen in het algemeen wordt gedacht. Vaak wordt aangenomen dat transformatie van vastgoed minder milieulasten met zich meebrengt, ondermeer vanwege hergebruik van (delen van) het gebouw en de minder benodigde bouwmaterialen. Voor het belastingkantoor zijn de vereiste aanpassingen voor de nieuwe functie echter zodanig groot, dat nieuwbouw tot een duurzamer resultaat leidt.

Herontwikkelingsvarianten

Uit eerder onderzoek van DHV naar de markttechnische en financiële haalbaarheid van de herontwikkeling van dit kantoorgebouw, bleek dat de locatie zich uitstekend leent voor studenten en/of jongerenhuisvesting. Ook de gemeente staat hier positief tegenover. DHV heeft daarna drie mogelijke herontwikkelingsvarianten aan een duurzaamheidsscan onderworpen: twee transformatievarianten, waarbij het casco en de gevel grotendeels behouden blijven, en een sloop-nieuwbouw scenario. Alledrie gaan uit van een functiewijziging van kantoor naar woningen voor jongeren. Van de drie scenario’s is bekeken wat de totale milieulasten zijn op het gebied van zes duurzaamheidthema’s: materiaal, energie, water, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Sloop-nieuwbouw duurzaamste oplossing

De sloop-nieuwbouw variant scoort logischerwijs slechter op materiaal, er zijn namelijk meer grondstoffen nodig dan bij transformatie. Thomas Metz, adviseur duurzaam bouwen en energie bij DHV: “Op energetisch vlak scoort nieuwbouw echter substantieel beter. Dit doordat de nieuwste bouwtechnische kennis toegepast kan worden, waardoor het gebouw beter geïsoleerd is. Het huidige pand daarentegen, zal door het behoud van de gevel niet het voor woningen gewenste akoestisch en thermisch comfort kunnen behalen. Mede hierdoor scoorde de transformatievarianten duidelijk slechter dan de sloop-nieuwbouw. Voor het watergebruik is er geen verschil.” Door de efficiëntere lay-out van nieuwbouw kunnen bovendien meer appartementen gerealiseerd worden in dezelfde bouwruimte, wat leidt tot een efficiënter gebruik van de toch al schaarse ruimte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.