Slow Tech event

Slow Tech event

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 07-11-2014

In een wereld waarin de rol van technologie steeds groter wordt, groeit de behoefte aan producten met een vriendelijke, meer menselijke uitstraling. De hightech innovatie versmelt met oude en nieuwe rituelen. Hoe passen ontwerpers nieuwe digitale maaktechnieken en geavanceerde materialen toe in producten en diensten die juist fysieke en emotionele ervaringen bieden? En hoe vermengen ontwerpers het trage ambacht met geavanceerde technieken?

Deze vragen komen aan bod op donderdagavond 20 november tijdens de 12e editie van Design Matters in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, over de opkomst en mogelijkheden van deze Slow Tech.

Sprekers

De Rotterdamse ontwerper Chris Kabel ontwikkelde de Blue Sky Project, een lamp die is opgebouwd uit nanodeeltjes en daardoor een optimale imitatie van zonlicht geven. Kabel is docent aan de prestigieuze designacademie ECAL in Lausanne, waar hij met studenten experimenteert in onverwachte toepassingen van technologie.

Het Philips Design Team (olv Luc Geurts) heeft een ‘droge spa’ ontwikkeld voor op de werkvloer. Deze Adaptive Relaxation Workspace past zich aan de gebruiker aan. Met een ontspannende lichtinstallatie en soundscape heeft deze interactieve omgeving een kalmerend effect. Zelfs de ademhaling wordt gereguleerd.

Ontwerper Govert Flint is de maker van Creatures With Creations And Their Seperation Of Joy, een ingenieuze stoel die fungeert als computermuis. Door het lichaam in deze metalen installatie naar voren of opzij te bewegen en voeten te buigen of te strekken worden computercommando’s gegeven. Het passieve computergebruik wordt een actieve bezigheid. Bij deze interactieve presentatie kan het publiek participeren!

De lichtgevende bacteriën in zee inspireerden ontwerper Teresa van Dongen tot de lichtinstallatie Ambio. Van Dongen combineert hierbij design en biotechnologie. De lichtgevende bacteriën zitten in een glazen buis met aan beide kanten gewichten. Door de buis te bewegen geven de bacteriën licht.

Expositie

Aanleiding van deze avond is de expositie Slow Tech – Design Between Craft And Industry in WOW Amsterdam. Op deze expositie zijn stoelen te zien van twaalf ontwerpers die gebruik van hightech materialen en computergestuurde 3D-printers maar ook lokale grondstoffen en zelfgebouwde machines.

Samenstelling en presentatie van Design Matters #12 is in handen van Jeroen Junte, auteur en journalist van o.a. de Volkskrant en ArchitectuurNL.

DESIGN MATTERS #12

Donderdag 20 november 20-22u

Pakhuis De Zwijger, Amsterdam

Toegang gratis

Aanmelden op www.dezwijger.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.