Ster op toren Sagrada Familia verlicht

Actualiteiten, Nieuws

Ster op toren Sagrada Familia verlicht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-12-2021

De grote ster op de een na hoogste toren van de Sagrada Familia in Barcelona is afgelopen woensdagavond – de dag dat in Spanje de Onbevlekte Ontvangenis werd gevierd – voor het eerst verlicht. Duizenden mensen kwamen af op de inwijding van de Heilige Mariatoren, die 138 meter hoog is.

De ster is niet alleen om bijzonder om zijn afmetingen waarvan de breedte 7,5 meter bedraagt. Hij weet ook nog eens zo’n 5,5 ton en is gemaakt van staal en glas. Deze materialen zullen overdag het zonlicht opvangen en weerkaatsen. In de avond wordt de ster, die 1,5 miljoen euro heeft gekost, van binnenuit verlicht.

De toren waarop de ster is geplaatst telt 800 vensters die blauw oplichten. Blauw omdat Maria op afbeeldingen altijd blauwe kleding draagt. In aanloop naar 8 december werd gestart met het verlichten van de basis. Iedere dag ging de verlichting wat verder omhoog totdat deze afgelopen woensdag de top bereikt.

Kardinaal en aartsbisschop van Barcelona Joan Josep Omella heeft de Ster van Bethlehem gezegend. Hij meende daarbij dat de Architect Antoni Gaudi de ceremonie vanuit de hemel volgde. ‘Diep ontroerd’. Omella gaf tevens aan dat de ster de skyline van Barcelona voor altijd zal veranderen en helpt om ‘de grote duisternis van de pandemie’ te beëindigen.

Tegenstanders

Maar de omwonenden zijn er niet allemaal even blij mee. Woordvoerders Joan Itxaso en Salvador Barrosso van twee lokale protestgroepen noemen de ster in de Guardian ‘esthetisch verschrikkelijk’. Ze hebben nog veel meer problemen met het plan om een enorme trap te bouwen die naar de hoofdingang van de kerk zal leiden. Dat zal betekenen de verdwijning van drie woonblokken die onderdak bieden aan zo’n duizend inwoners en bedrijven.

2030

De bouw van de Sagrada Familia begon in 1883, naar het ontwerp van Gaudi. De werkzaamheden gingen verder na de dood van de Catalaanse architect in 1926, maar de basiliek is na al die jaren nog steeds niet klaar. Volgens de laatste schattingen zal het wereldberoemde bouwwerk op zijn vroegst in 2030 af zijn.

Afbeelding: ZUMAPRESS.COM, Reuters en Getty Images

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.