Strakke baksteen voor Villa Friederich

Nieuws

Strakke baksteen voor Villa Friederich

Door: Petra Starink | 24-02-2014

In Venlo staat Villa Friederich, ontworpen door architect Rob Kleuskens van bureau Loxodrome design & innovation. De uitstraling van de villa is strak en kubistisch.

Villa Friederich staat op Nieuw Stalberg, een villapark dat grenst aan de Venloër Heide. Nieuw Stalberg ontstond vijftien jaar geleden, op initiatief van de gemeente Venlo en projectontwikkelaar Heijmans. West 8, het ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur maakte het stedenbouwkundig plan. Het idee was om een nieuwe villawijk voor Venlo te realiseren, waarin natuur, infrastructuur en architectuur met elkaar in harmonie werden gebracht.

De ambities voor Nieuw Stalberg waren hoog. Uitgangspunten voor de architectuur waren functionaliteit, eenvoud, helderheid en duidelijkheid. Op speciale kavels de zogenaamde parels golden aanvullende eisen wat betreft de architectuur. Het beeldkwaliteitsplan schreef hier onder andere natuurlijke materialen voor.

Villa Friederich staat op een kavel van 2500 m2. Het woonhuis heeft een lange opengewerkte voorgevel aan de zuidzijde en een meer gesloten noordgevel. Aan de gedeeltelijk opengwerkte zuidfaçade, de voorzijde van het huis bevindt zich een grote veranda. Deze veranda is de ruggegraat van het ontwerp. Dankzij het vele glas in de woning zijn alle vertrekken visueel met elkaar verbonden.

Voor de façades van de villa koos Loxodrome design & innovation de baksteen Alt Berlin van baksteenfabrikant Hagemeister. De architect wilde graag een baksteen die het ontwerp in al zijn strakheid onderstreepte. De baksteen is goed in staat het kubistische van het ontwerp te benadrukken. De steen Alt Berlin is langwerpig  en de stenen liggen kop aan kop. Bij de lintvoegen is doorstrijkmortel gebruikt en er is een donkere voeg gezet, hierdoor komt de façade van afstand over als een vlak.

Fotografie: Hagemeister

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.