Transformatie oud pakhuis wint BNI-prijs

Transformatie oud pakhuis wint BNI-prijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-09-2009

De transformatie van een oud pakhuis in een cultureel centrum door Marte van Maris kreeg dit jaar de BNI-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Uit acht genomineerden koos de jury voor het project ‘Meet & Greet’ omdat het ‘een moedige aanpak vergt van een gebouw dat in de huidige gebruiksfunctie een weinig inspirerende indeling kent’.

Ontmoetingsplek
Van Maris, afgestudeerd aan de KABK in Den Haag, transformeerde een oud pakhuis in Den Haag tot een hostel / cultureel centrum van allure. Het vijf verdiepingen tellende gebouw wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek waar verschillende nationaliteiten elkaar kunnen ontmoeten.

“Meet & Greet is goed onderbouwd en uitgewerkt. Door de grote omvang in oppervlak, niveaus en combinatie van functies was het makkelijk de grote lijnen uit het oog te verliezen, maar dat is hier niet gebeurd. Een degelijke uitwerking en een zeer actuele problematiek; de combinatie van work and pleasure speelt ook rond nieuwbouw en renovatie in grote steden”, aldus de jury

Van Maris: “De trappen hebben een prominente plaats binnen mijn ontwerp. Deze vormen een verbinding tussen alle verschillende functies en ruimtes. De visuele beweging zit in het trappenstelsel. Hier ontmoeten mensen elkaar gemakkelijk, hier vindt de doorbloeding plaats.”

Eervolle vermelding
De jury besloot verder een eervolle vermelding toe te kennen aan het afstudeerproject van Angela van Berlo van de AKV St. Joost. Zij koos voor een herbestemming van het Evoluon. Het Evoluon, het icoon van Eindhoven, jarenlang een expositieruimte voor wetenschap en techniek, is al 20 jaar niet meer toegankelijk voor het grote publiek.

Van Berlo geeft het karakteristieke gebouw een interieur waar de zintuiglijke beleving centraal staat. “Een moedige aanpak van een gebouw dat in de huidige gebruiksfunctie een weinig inspirerende indeling kent,” zegt de jury in het juryrapport. “Het samenspel tussen de vorm van het gebouw en het interieur levert een spannend resultaat op.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.