Diederendirrix transformeert voormalig stadhuis Almelo

Nieuws

Diederendirrix transformeert voormalig stadhuis Almelo

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-02-2018

Diederendirrix architecten gaat het voormalige stadhuis van Almelo transformeren naar een woongebouw met appartementen. Het gebouw is het laatste ontwerp in het oeuvre van architect Jacobus Johannes Pieter Oud. Het is ontworpen in 1965 en na het overlijden van de architect uitgewerkt en gebouwd door diens zoon – H.E. Oud – die het ontwerp van het gebouw omschreef als ‘poëtisch functionalisme’.

Onaangepaste vorm gebouwd

Het gebouw is oorspronkelijk voor een andere plek in de stad ontworpen. Na een periode van discussie over de stedenbouwkundige en verkeerskundige structuur van de stadsuitbreiding, werd het ontwerp in nagenoeg onaangepaste vorm gebouwd op het voormalig industrieterrein van de Gebr. Palthe.

Markante volumes op een opgetilde plint

Behoudens aanpassingen in het interieur is het nog in zeer originele, maar bouwkundig slechte staat. Het gebouw is te lezen als een verzameling van drie markante volumes op een opgetilde plint. De ranke, transparante vliesgevel van het hoofdvolume staat voor een open, democratische verstandhouding tussen ambtenarij en burger. De hoge verdiepingshoogte en beukmaat bieden kansen voor de inpassing van een bijzonder, nieuw woonmilieu.

Transformatie voormalig stadhuis

Het stadhuis is ruim 30 jaar een van de belangrijkste publieke gebouwen voor de stad geweest. Met de transformatie van dit prachtige gebouw is een kans de uitzonderlijke kwaliteit van dit gebouw te handhaven, en ze aan te wenden voor een nieuw, bijzonder woonmilieu dat recht doet aan het oorspronkelijk ontwerp.

Meer informatie op de site van Diederendirrix

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.