Twee lezingen [W]interieur

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Twee lezingen [W]interieur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-03-2022

[W]interieur is de 22ste lezingenreeks op rij waarin ID&A van Thomas Moore hogeschool (Mechelen) sprekers uitnodigt in het ruime vakgebied architectuur, interieur en design. De lezingen zijn op de eerste plaats bedoeld voor de studenten Interieurvormgeving, Toegepaste Architectuur, Space&Service-design en Meubelontwerp van Campus Lucas Faydherbe, maar iedereen is welkom. In de 2022 reeks vinden op 10 en 17 maart twee lezingen plaats.

Onkruid

De eerste lezing op 10 maart is van Mattias Staelens, oprichter van Onkruid en bezieler van het Horst festival. Binnen Horst Arts & Music, en Onkruid Studio, wordt tijdelijke architectuur vaak ingezet als tool tot activatie van nieuwe plekken waarbij een specifieke functie nog niet gekend is.

Dit tijdelijk experiment is zeer waardevol voor de plek en zijn gebruikers, maar vormt tevens een ecologische uitdaging. Hoe voorkomen we ‘single use of materials’, binnen de korte levensduur van een tijdelijke architectuur? Kan de kracht van tijdelijke architectuur, samengaan met een duurzaam gebruik van materialen?

De lezingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. Zowel voor de fysieke variant als de online stream.

Open Structures

Op donderdag 17 maart vertelt Thomas Lommée over Open Structures – thinking inside the box. OpenStructures (OS) onderzoekt de potentie van een modulair bouwmodel waarbij iedereen voor iedereen ontwerpt op basis van één gedeeld geometrisch raster. Het beoogt hierbij een universele en collaboratieve puzzel waaraan iedereen – van doe-het-zelvers tot multinationals – onderdelen, componenten of complexere structuren kan toevoegen.

OS werkt volgens het Wikipedia-model, waarbij verschillende mensen bijdragen aan één encyclopedie. In plaats van artikelen kan iedereen modulaire ontwerpen (downloaden, bewerken en) indienen op de OpenStructures-website, een groeiende database die het breedste scala aan mensen in staat stelt om het breedste scala aan modulaire componenten te ontwerpen, bouwen en uitwisselen.

Het beoogt hiermee een nieuwe standaard voor duurzaam ontwerpen die hergebruik faciliteert en circulair gebruik van materialen en objecten stimuleert. Het stelt ons in staat om samen dingen te bouwen, introduceert variatie binnen modulariteit en resulteert in een meer flexibele en schaalbare gebouwde omgeving voor iedereen.

Ook hier is inschrijven verplicht voor zowel de fysieke variant als de online stream.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.