Voorjaarsexpositie Prepper Paradise

Actualiteiten, Nieuws

Voorjaarsexpositie Prepper Paradise

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-03-2022

‘Het ontwerp van het overleven en droombeelden voor een nieuwe toekomst.’ Dat is het thema van de nieuwste tentoonstelling Prepper Paradise van Bureau Europa. Op zaterdag 26 maart opent de expositie waarin de verbeelding van het einde der tijden in kunst, ontwerp, architectuur en wetenschap koppelen aan droombeelden en speculaties over hoe we ons daarop kunnen voorbereiden.

De organisatie schrijft: “Hoewel er kwinkslagen, humor en schoonheid te zien zijn, is de expositie helaas ook pijnlijk actueel. Het concept van een tentoonstelling over het ontwerp van overleven werd vóór de COVID-pandemie door gastcurator Ward Janssen voorgesteld. Sindsdien maakten corona, klimaatrapportages en nu de oorlog in Oekraïne pijnlijk duidelijk waaróm mensen zich voorbereiden op rampen en een eventueel einde der tijden.”

Van bunker tot boerderij

Van het bouwen van bunkers en panic rooms in de Euregio tot het ontwerp van voedsel en urban farming. Van ‘Bunker shopping with the Kardashians’ tot speculatieve steden van de toekomst. Van voedselvoorraden voor jarenlange zelfredzaamheid tot het laten invriezen van je overleden lichaam. Het zijn allemaal voorbeelden van manieren waarop mensen zich voorbereiden op onvoorziene en onzekere toekomsten.

Opnieuw beginnen

Maar waar we de doomsday prepper en survivalist wel eens afdoen als eenlingen, kunnen we ons ook afvragen of er niet juist een optimisme en utopisme uit het fenomeen spreekt. Immers, een wereld verwoest door oorlog, pandemieën of klimaatverandering moet daarna weer opnieuw worden ontworpen. Hoe weten we dat we het dan wél goed doen?

In de expo komen werken samen van kunstenaars, architecten, ontwerpers en wetenschappers, zoals Stine Deja, Ted Noten, Paul Kuipers, Brent Watanabe, Rustan Söderling, Theo Triantafyllidis & Kostis Stafylakis, Stewart Brand, Paul Virilio, Liam Young, Dunne & Raby, Dennis de Bel, Meeus van Dis en Floor van het Nederend.

Praktische gegevens

Opening zaterdag 26 maart, 16.00 uur; op aanmelding via [email protected]. Naast de tentoonstelling zal er een publieksprogramma komen van lezingen, workshops, rondleidingen en stadswandelingen. De expo is te zien tot en met zondag 14 augustus in de Timmerfabriek Maastricht.

Beeld: Stine Deja | Stefan Schäfer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.