Verdichten in de wederopbouw

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Verdichten in de wederopbouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2022

In opdracht van Mitros ontwierp architectenbureau LEVS een combinatie van 24 eengezinswoningen en 24 appartementen. Bijzonder aan dit project is het feit dat zij in de bijzondere Utrechtse wederopbouw-wijk Halve Maan zijn geplaatst waar de woningen zich naadloos in de omgeving voegen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed merkt deze wijk aan als toonbeeld van wederopbouw. Verdichten, maar mét aandacht voor bestaande kwaliteiten en de duurzaamheidseisen van de huidige tijd.

Veel van de naoorlogse wederopbouwwijken zijn relatief dun bebouwd. Daarom lijken ze bij uitstek geschikt voor de verdichtingsopgave. Soms door sloop-nieuwbouw, maar gelukkig ook door behoud en verdichting. De buurt Halve Maan in Utrecht is zo’n wijk die zich kenmerkt door open blokken met groene tussengebieden maar een stenig en dicht karakter. In het L-vormige binnengebied stonden garageboxen en een autoshowroom.

De wens was om in deze strook 24 appartementen, 24 eengezinswoningen in de sociale sector met tuinen, publiek groen met volle grond en parkeergelegenheid te realiseren. Met respect voor de architectuurgeschiedenis van de buurt.

Aanpak

Op de noordelijke kop van het plot realiseerde LEVS we een appartementenblokje van 5 verdiepingen met 24 woningen en een brede leefgalerij op het zuiden. Tevens woningen aan de straat, met grote ramen en een groene voorzone waarmee de buurt levendiger wordt en er een gevoel van sociale veiligheid op straat is gecreëerd.

Op het binnenterrein is in samenspraak met de buurt gekozen voor een rij korte en twee-laagse volumes met eengezinswoningen. Elk met een eigen achtertuin en drie kamers op de verdieping. Ze staan parallel aan het appartementengebouw en dwars op de omliggende langgerekte bebouwing. Het beschermt de privacy van omwonenden en vormt een intiem binnengebied voor de nieuwkomers.

Vormgeving

Belangrijke thema’s in dit project zijn etagebouw met horizontale betonbanden, metselwerkvlakken en buitenruimtes met gemetselde dammen als verticaal accent. En natuurlijk de herkenbare gele steen. Hiermee is in het appartementenblok gewerkt om langs de straat aan te sluiten op de naastgelegen kopgevels. Met een donkerder steen op de begane grond en een gelige steen op de verdiepingen, en met brede betonbanden ertussen. In tegenstelling tot de naastgelegen subtiele puntdaken, is de kroon omlijsten met een geribbeld detail in het metselwerk.

In de eengezinswoningen is dezelfde beeldtaal gebruikt maar met meer nadruk op de individuele woningen. Bijvoorbeeld door de betonbanden te onderbreken en juist het verticale metselwerk door te laten lopen. Hier zijn terugliggende vlakken van klampliggende stenen bedacht om onderscheid te maken tussen de eerste en tweede verdieping en tussen individuele woningen.

Energie-experiment

In het kader van duurzaamheid zijn de woningen all-electric uitgevoerd. De appartementen beschikken elk over een eigen luchtgekoelde warmtepomp op het dak, aangevuld met PV-panelen en een WTW (EPC = 0,4). De eengezinswoningen zijn voorzien van PVT-panelen, die tegelijkertijd stroom opwekken en water verwarmen (EPC =0).

Tot slot heeft LEVS zich tijdens de sloop ingespannen om de prachtige puien van de autoshowroom te sparen voor herbestemming. Die zijn gebruikt in de gevel van de Boomtoren, op het Hof van Cartesius, een circulaire broedplaats in Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.