Verkiezing Mooiste Fort van Nederland

Nieuws, Prijsvragen

Verkiezing Mooiste Fort van Nederland

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-04-2023

Of het nu een torenfort, een lunet of een werk is, veel versteende ridders zijn in de afgelopen 20 jaar levende forten geworden. Bij de één vergader je, bij de ander bezoek je het museum. In het kader van de jubileumeditie van FORT! magazine dat begin april voor de 10e keer verscheen, gaat deze week de Mooiste Fort verkiezing van start.

Mooistefort.nl is een initiatief van Stichting Liniebreed Ondernemen (Liniebreed) ter gelegenheid van de tiende uitgave van FORT! magazine. In dit eigentijdse jubileummagazine (92 pagina’s) maakt de lezer kennis met de historie en het uitgebreide activiteitenaanbod van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Ook Koude Oorlog erfgoed en Atlantikwall komen aan bod.

Alle deelnemende fort-locaties aangesloten bij Stichting Liniebreed Ondernemen zijn in eerste instantie genomineerd om deel te nemen aan de Mooiste Fort verkiezing. Tot 1 juli kunnen fortliefhebbers stemmen op hun favoriete fort. Tot die datum is het aantal stemmen per fortlocatie ook zichtbaar. De vijf forten met de meeste stemmen zullen dan doorgaan. Met behoud van het aantal stemmen dat men al kreeg, begint dan de tweede stemronde voor deze top 5. Iedereen mag 1 stem uitbrengen. Tijdens het forten- en vestingfestival 2023 op 2 en 3 september wordt het winnende mooiste fort bekend gemaakt.

Openstelling

Van wijnfort tot kunstfort, van sauna tot educatief kinderfort, van watersportfort tot B&B en van escaperoom tot een natuurfort. Alle pioniers van het eerste uur hebben inmiddels echt iets in handen: een monumentaal gebouw, mét een verhaal, gelegen in een niet stedelijke omgeving. Voeg hier een aantrekkelijk museum, café, restaurant, trouw- en vergaderlocatie of andere activiteit aan toe en succes is verzekerd.

Nooit eerder waren zo veel forten en werken van de Nederlandse waterlinies te bezoeken. Uitgebaat door bevlogen (fort)ondernemers, door gepassioneerde vrijwilligers of een combinatie daarvan. Onder het motto “if you don’t use it, you will loose it”, kregen talloze forten de afgelopen decennia een nieuwe bestemming. Zo staat het forten- en waterlinie-erfgoed letterlijk en figuurlijk weer midden in de maatschappij.

De inspanningen van honderden fortexploitanten, natuurbeheerders, overheden en vrijwilligers verenigd in Stichting Liniebreed ondernemen wierpen hun vruchten af. Forten werden opnieuw toegankelijk voor publiek. Mooistefort.nl is in het leven geroepen om dat te onderstrepen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.