Verplaatsbare school

Nieuws

Verplaatsbare school

Door: Petra Starink | 02-09-2019

Bouwbedrijf De Meeuw plaatste in opdracht van de gemeente Amsterdam voor de expatschool Amsterdam International Community een tijdelijk modulair schoolgebouw voor 500 leerlingen. Het ontwerp is van architectenbureau Burton Hamfelt. In het ontwerp speelt het leerproces en de overgang tussen de verschillende ruimtes een belangrijke rol.

De school staat aan de Darlingstraat in Amsterdam Zuidoost en is bestemd voor zowel basis – als voortgezet onderwijs. De leerlingen blijven tot ze ongeveer zestien jaar zijn op dezelfde school.

Leerproces centraal in ontwerp

Architectenbureau Burton Hamfelt heeft een ontwerp gecreëerd waarbij de continuïteit van het leerproces centraal staat en waarin de overgangen tussen de verschillende ruimtes een belangrijke rol spelen. Het gebouw heeft veel open ruimtes, een bibliotheek, een auditorium en een grote aula met hoog plafond. Via de tribunes in de aula, waar ook op gelounged kan worden, kom je in de verschillende onderdelen van het gebouw terecht. Het hele project is binnen een jaar tijd gerealiseerd.’

Rekening gehouden met verplaatsing van het gebouw

De gemeente Amsterdam gaat het schoolgebouw, na een gebruiksperiode van ongeveer vijf jaar, inzetten op een nieuwe locatie binnen de gemeente. ‘Na die periode krijgt deze plek een andere bestemming, het uiteindelijke gebouw. Dit tijdelijke gebouw wordt dan weer opnieuw ingezet op een andere locatie door de gemeente Amsterdam. Bij het eerste ontwerp is daarom al door De Meeuw rekening gehouden met een toekomstige verplaatsing van het gebouw.

Modulair

Het modulaire karakter van het gebouw zorgt ervoor dat het uit elkaar te halen en te verplaatsen is. ‘Toch is er niet aan af te zien dat het om een tijdelijk en modulair gebouw gaat’, stelt Hans Buissink, tenderspecialist bij De Meeuw. Tegen de buitenkant van de modules is een losse gevel geplaatst. ‘Een zogenaamde cassettegevel, die zorgt voor een moderne en permanente uitstraling. Zonder daarbij de modulariteit en toekomstige verplaatsbaarheid uit het oog te verliezen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.