Huis Sybold van Ravesteyn wordt museum

Huis Sybold van Ravesteyn wordt museum

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-09-2019

Het voormalige woonhuis van architect Sybold van Ravesteyn in Utrecht wordt binnenkort een museum. Het huis staat dichtbij het Rietveld-Schröderhuis. Architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) heeft een heel eigen plaats in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur. Hij werd opgeleid als civiel ingenieur en trad in 1912 in dienst van de spoorwegen. Met een reeks seinhuizen vestigde hij zijn naam als architect van het Nieuwe Bouwen. Hij ontwierp de treinstations van Rotterdam en Utrecht, de speelse gebouwen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam, en het interieur van het koninklijk jacht Piet Heyn.

Architect van het Nieuwe Bouwen

In 1932 ontwierp Sybold van Ravesteyn een eigen woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht. Dit pand toont een overgang in zijn werk naar een meer vrije opvatting over vormgeving, met sierlijke en golvende lijnen, die een sterk contrast vormt met de andere architecten van het Nieuwe Bouwen. Van Ravesteyn schuwde de controverse niet en introduceerde barokke krullen in moderne nieuwzakelijke interieurs. Bijzonder in het interieur van het huis in Utrecht is de grote woonkamer. Deze is te beschouwen als een samenvoeging van een werkkamer, zitkamer en eetkamer waartussen de grenzen alleen door middel van een belijning in vloer en plafond zijn aangegeven. De detaillering is uitzonderlijk, van de aluminiumplinten tot de door Van Ravesteyn ontworpen ingebouwde meubelen.

Museumhuis Sybold van Ravesteyn

De architect woonde tot vlak voor zijn overlijden in het huis. In 1996 droeg zijn zoon het pand over aan Vereniging Hendrick de Keyser, de monumentenorganisatie die zich inzet voor historische gebouwen en hun interieur. Na een periode van verhuur wordt het huis nu Museumhuis en ‘Monument en Bed-locatie’. In blokken gedurende het jaar wordt het afwisselend opengesteld als museum dan wel verhuurd als vakantiehuis. Openingstijden zijn te vinden op de website van Museumhuizen.nl

Beeld: Huis van Ravesteyn. Foto: Pauline Dorhout

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.