Vertical Lofts door Studio Prototype

Nieuws

Vertical Lofts door Studio Prototype

Door: Petra Starink | 22-07-2019

In het Amstelkwartier in Amsterdam heeft Studio Prototype het project Vertical Lofts opgeleverd. De 3 afzonderlijke kavels zijn samengevoegd tot een architectonische eenheid die tot uiting komt in de sterke betonnen gevelritmiek en de hoge vensters, die verwijzen naar pakhuizen uit de jaren ‘20 en ‘30 in de New Yorkse wijk Meatpacking District. De loftopzet van de negen woningen is gerealiseerd door het trappenhuis aan de achterzijde van het gebouw te plaatsen.

Centrale kern van lofts

De woningen zijn aan de zonzijde ruimtelijk verbonden door een vide. Een centrale kern zorgt voor een open leefomgeving, waarbij diverse indelingsprincipes mogelijk zijn. Omdat de trappenhuizen volledig buiten het gebouw zijn bevestigd is de centrale kern van de lofts zo klein mogelijk gehouden.

Hoge vensters

De structuur wordt opengebroken ter plekke van de plint en kroon, waar het gebouw zich opent naar de straat. De ritmiek van de betonnen gevel benadrukt de lofts, met hoge vensters met een glasmaat van 5.40 meter.

Betonnen gevelstructuur

De betonnen gevelstructuur heeft verschillende oppervlaktebehandelingen meegekregen, zoals een oppervlak met een grove structuur voor de gevelpenanten aan de voorzijde. De penanten zijn gestort in een traditionele planken bekisting. De betonnen kaders die dieper zijn gedetailleerd, zijn voorzien van een fijne structuur, op deze wijze wordt een subtiel textuurverschil gecreëerd tussen fijn en grof binnen de betonnen materialisatie.

Projectgegevens
Opdrachtgever: ontwikkelingscollectief
Functie: Loft appartementen
Bureau:  Studio Prototype
Ontwerpteam: Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden & Mitchel Verkuijlen
Projectteam: Rossella Villani, Luca Vatteroni, Steven Otten, Gijs van Suijlichem, Dieter Vlieghe, Ruben Figueiredo, Jésus Huerta Chilet
Aannemer: Bouwbedrijf Van den Hengel BV
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft BV
Adviseurs installaties E&W: ABT
Grootte: 2500m2
Periode: 2015-2019
Fotografie: Jeroen Musch


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.