Vlinderkas op Floriade

Vlinderkas op Floriade

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-08-2009

Op de Floriade 2012 in Venlo komt een paviljoen te staan van de Nijmeegse kunstenaar Boudewijn Corstiaensen. Het paviljoen – een vlinderkas – is ontworpen door Croonen Architecten uit Nijmegen. De Nijmegenaar laat zich in zijn kunstuitingen inspireren door de natuur en met name de vlinders. “Ik heb een verzoek ingediend bij de Floriade om een vlinderkas te bouwen en daarin de relatie tussen natuur, cultuur en kunst te leggen”, vertelt Corstiaensen. “

Atelier voor de toekomst
De Vlinderkas van Corstiaensen c.s. krijgt een belangrijke locatie toegewezen op de Floriade. Het komt te staan op het themagedeelte ‘Environement’. De vlinderkas moet namelijk een kweekvijver zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen verschillende disciplines. Het moet niet het zoveelste huis van de toekomst worden, vindt de stichting. Maar meer een atelier waar geëxperimenteerd kan worden voor de toekomst. Met name wat betreft de ontwikkelingen van de bijvoorbeeld de huisvesting in relatie tot natuur en milieu. Zo wordt de Vlinderkas bekleed met zogeheten intelligent glas. Dat is glas waarmee energie kan worden opgewekt. Dit speciale glas weert niet alleen warmte en licht, maar is ook in staat om warmte en elektriciteit te genereren en het biedt uiteraard ook bescherming voor wat zich in de kas bevindt. Glas wordt gemaakt van gesmolten zand en kan bij verantwoord gebruik honderden jaren meegaan. Daarmee wordt ook voldaan aan het duurzaamheidsaspect. De kas moet een gecontroleerd binnen- en buitenmilieu krijgen. Dat betekent dat het er op afroep kan regenen, maar ook dat de belichting en verlichting de temperatuur aangepast kan worden.

Paviljoen hergebruikt
Na afloop van het evenement in Venlo, wordt het ontmanteld en in een grotere versie opgebouwd in het Park Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem. Hierover is al overeenstemming bereikt met de gemeente Lingewaard. Er wordt nog overlegd met de provincie Gelderland. De organisatie van de Floriade heeft overigens alle provincies in Nederland aangeschreven om een project uit hun gebied te adopteren.

Bron: De Gelderlander

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.