Vraag en aanbod op Nationale Bruggenbank

Nieuws

Vraag en aanbod op Nationale Bruggenbank

Door: Petra Starink | 07-04-2021

Rijkswaterstaat heeft samen met de gemeente Amsterdam, Rotterdam (AmRor)en de Bruggenstichting het initiatief genomen om het onafhankelijk platform de Nationale Bruggenbank op te zetten. Vraag en aanbod van gebruikte bruggen komt hier samen.

Klimaatneutraal en circulair

Hoogwaardig hergebruik van bruggen die nog in goede staat verkeren past naadloos bij de ambitie van de overheid om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken. Hergebruik van bruggen is niet eenvoudig, maar wanneer het lukt, levert het een aanzienlijke reductie op van grondstoffenverbruik en daarmee gepaard gaande CO2-impact. Op dit moment heeft een groot deel van de bruggen, die vanwege functiewijziging op de nominatie staat voor vervanging of sloop, nog niet het einde van haar levensduur bereikt. Deze bruggen zijn vaak nog zeer geschikt voor hergebruik op een andere locatie.

Digitaal platform voor vraag en aanbod

Een digitaal platform waarin vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden is belangrijk. Om onafhankelijkheid te waarborgen, is het beheer hiervan ondergebracht bij de Bruggenstichting, die al lange tijd over een uitgebreide database en kennis van alle Nederlandse bruggen beschikt. Gebruik van het platform is eenvoudig. Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten kunnen hier bruggen plaatsen waarvan ze verwachten dat die binnenkort vrijkomen. Bekende bruggen zoals de Boogbrug Vianen, en de Van Brienenoordbrug in Rotterdam zijn hier te vinden.

Handreiking hergebruik

Op initiatief van AmRoR is een Handreiking Hergebruik Bruggen opgesteld, die inzichtelijk maakt welke stappen nodig zijn. Bijvoorbeeld de juridische aspecten zoals het eigendom en aansprakelijkheid bij hergebruik, het transport en regelen van opslag van een brug, en landschappelijke inpassing voor de omgeving. Meer informatie is te vinden op de website van de Nationale Bruggenbank

Foto: Spoorbrug Muiderberg A1, Zwarts & Jansma Architecten © Foto ProRail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.