Montage houten woongebouw M’DAM

Nieuws

Montage houten woongebouw M’DAM

Door: Petra Starink | 07-04-2021

Aan de Pierebaan in Monnickendam is de eerste module geplaats van wat voorlopig het grootste houten woongebouw van Nederland gaat worden. Het U-vormige M’DAM, een ontwerp van Finch Buildings uit Amsterdam plaats bieden aan 62 appartementen. Met een bijzonder transport werden de geprefabriceerde woningen vanuit de fabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek zijn gezet.

Prefabricage appartementen

Voor alle 62 appartementen wordt een compleet bouwproces in de twee grote productiehallen van de fabriek van De Groot Vroomshoop doorlopen. In de eerste fase van de productielijn worden de woningen samengesteld met als resultaat een nagenoeg complete woning inclusief badkamer. In de vervolgstappen worden de voorzieningen zoals elektra, installaties, vloerlagen en binnendeuren ingebouwd en worden de woningen voorzien van dakbedekking. De laatste fase van de prefabricage bestaat uit het monteren van de galerijen en balkons.

Gebouwd uit CLT

Alle appartementen bestaan grotendeels uit massief hout (Cross Laminated Timber). M’DAM loopt voorop in het modulair en innovatief bouwen met de laagst mogelijke footprint. Dit houtbouwconcept reduceert de CO2-uitstoot en is daardoor duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten.  

Oplevering na de zomer

Op de bouwlocatie vindt de eindmontage plaats, waarna alle woningen gekoppeld worden tot een U-vormig gebouw. Naast de houten constructiemethode bestaat ook de gevel van M’DAM grotendeels uit hout, aangevuld met traditioneel metselwerk en aluminium gevelelementen. Door de prefabricage in de fabriek en de snelle bouwtijd op de locatie is de bouwoverlast ter plaatse beperkt. Na de zomer van 2021 wordt M’DAM opgeleverd.

Foto: studio PXL, BMB Ontwikkeling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.