Webinar: BENG met zelfdragende baksteengevels

Nieuws

Webinar: BENG met zelfdragende baksteengevels

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2017

Bijna energieneutrale appartementengebouwen (BENG) zijn prima te realiseren met baksteengevels. Zowel ‘traditioneel’ halfsteensmetselwerk als zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk zijn daarvoor geschikt. Gebruik van steensmetselwerk is nieuw voor deze toepassing en biedt een interessant perspectief voor duurzame middelhoogbouw.

Zelfdragende baksteengevels

In het Bouwwebinar BENG met zelfdragende baksteengevels – georganiseerd door Eisma Bouwmedia en KNB – gaan de sprekers specifiek in op de techniek en de voordelen van zelfdragende baksteengevels bij appartementengebouwen. Het webinar is gratis te volgen vanachter de pc en wordt gehouden op donderdag 30 november van 12.30 tot 13.30 uur. Registreren kan via deze link

Een tipje van de sluier: een BENG appartementengebouw uitgevoerd met zelfdragende buitenspouwbladen voorkomt koudebruggen en zorgt voor een sterke reductie van het aantal onderbrekingen in het isolatiepakket. Daardoor is het gebouw optimaal te isoleren. Verder blijkt uit onderzoek – waarvoor het door Heijmans gebouwde project Willemspoort in Den Bosch als basis diende – dat faalkosten afnemen, dat de gebouweigenaar kan rekenen op een gebouw met een uitzonderlijk lange levensduur en een goede milieuprestatie. Horizontale dilataties zijn niet meer nodig en het aantal verticale dilataties wordt gereduceerd. Ook geeft het gebruik van steensmetselwerk de architect meer vormgevingsmogelijkheden.

Sprekers op dit webinar zijn:

Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov zal ingaan op het idee voor zelfdragende buitenspouwbladen. Hij deed hiermee al ervaring op bij het project Freilager in Zwitserland.

Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans legt de techniek uit achter zelfdragende buitenspouwbladen. Wat is er anders ten opzichte van de bestaande spouwconstructie zoals we die kennen en wat zijn de voordelen voor bijvoorbeeld de uitvoering?

Frank Lambregts van DGMR gaat aan de hand van het studieproject Willemspoort in op de verschillen in energieprestaties en bouwfysische aspecten.

Arie Mooiman van KNB belicht de zelfdragende baksteengevel vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

Het webinar wordt gepresenteerd door Paul Diersen van Eisma Bouwmedia.

Fotobijschrift: Solid aan de Constantijn Huygenstraat, Amsterdam. Voorbeeld van een gebouw met een zelfdragende baksteengevel. Architect: Tony Fretton.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.