Winnaars Gulden Feniks 2011 bekend

Nieuws

Winnaars Gulden Feniks 2011 bekend

Door: Petra Starink | 08-06-2011

Gisteren 7 juni zijn tijdens de Provada de Gulden Feniks prijzen voor 2011 uitgereikt in de drie categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. De Gulden Feniks is de enige prijs die exclusief voor de bestaande omgeving is.

Winnaar Renovatie: Politieacademie in Apeldoorn

De renovatie van de Politieacademie in Apeldoorn is een toonbeeld van hergebruik van een onderwijsgebouw waarbij door nieuwe toevoegingen het geheel sterk in betekenis is toegenomen. De jury is onder de indruk van de respectvolle wijze waarop het bestaande complex, ooit gebouwd als klein seminarie maar al ruim 30 jaar in gebruik bij de politieacademie, nu dienst doet als modern en open opleidingscentrum.  De meest tot de verbeelding sprekende ingreep aan het complex is de boogvormige glazen overkapping. Door deze opmerkelijk gevormde kap kan de voormalige binnenplaats nu functioneren als het kloppende hart van de Politieacademie. Doordat aan het bestaande monument nieuwe elementen zijn aangebracht in gelijk opgaande betekenisvermeerdering met het oude, is sublimatie ontstaan van het geheel waarbij het geheel meer is dan de som der delen en beter dan ooit geweest is.

Winnaar Gebiedstransformatie: 100% Mode in Klarendal

100% Mode is een innovatieve en thematisch gerichte gebiedstransformatie in de Arnhemse wijk Klarendal. Deze wijk, ooit gebouwd voor arbeiders aan de spoorweg, was eind vorige eeuw verloederd tot achterstandswijk.  Eerdere pogingen om de wijk een impuls te geven waren op niets uitgelopen totdat de gemeente in 2003 de regie oppakte en samen met onder andere Woningbouwvereniging Volkshuisvesting en de bekende Modeacademie ArtEZ een succesvol concept ontwikkelde voor een modekwartier. Inmiddels zijn veertig tot vijftig startende mode-ondernemers in de hoofdstraten gevestigd en zorgen voor verlevendiging in de aandachtswijk.

Winnaar Transformatie: ROC Twente in Hengelo

De oude Gieterijhal van Stork is op een voorbeeldwaardige wijze ingepast in het nieuwe ROC Twente. De jury prijst het lef waarmee het ROC het heeft aangedurfd om van dit industrieel erfgoed het hart van haar opleidingen te maken. De enorme hal is daarbij niet vol gebouwd maar juist zo open mogelijk gebleven, met behoud van de lange zichtlijnen en op een wijze dat de oude sfeer nog zeer goed voelbaar is. Door deze transformatie is belangrijk erfgoed zinvol hergebruikt, heeft de school een uniek karakter gekregen en is het gebied aan het spoor versterkt op weg naar een nieuw leven.

Winnaar Transformatie: De Lichttoren in Eindhoven

De Lichttoren heeft een enorme symboolwaarde voor de stad Eindhoven en is op zorgvuldige en voorbeeldwaardige wijze behouden gebleven. De nieuwe functiemix, waarbij naast loft appartementen en kantoorruimte ook winkels en horeca hun plek vonden, voegt levendigheid toe aan dit deel van de binnenstad. De transformatie is uitgevoerd met zeer veel respect voor het bestaande, ruige karakter van de voormalige gloeilampenfabriek. Overal is de oorspronkelijke betonconstructie in het zicht gebleven. Toevoegingen, die voor de transformatie nodig waren, zijn op een bewonderenswaardige wijze ingepast, zoals de glazen balkons op de borstweringen van de woningpuien. Ook aan duurzaamheid is veel aandacht besteed; de Lichttoren is goed geïsoleerd en van moderne installaties voor energielevering voorzien.

Foto: Norbert van Onna

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.