Wonderkamers Kossmann.dejong

Nieuws

Wonderkamers Kossmann.dejong

Door: Jacqueline Knudsen | 08-11-2013

De geheel vernieuwde Wonderkamers in het Gemeentemuseum Den Haag worden op zondag 17 november geopend. Kossmann.dejong heeft het concept en ontwerp gemaakt, net als de oorspronkelijke editie uit 2005. Het doel is hetzelfde gebleven: jong en oud ervaren spelenderwijs hoe kunst kan verrassen en verrijken. Nieuw is dat interactiviteit een integrale rol speelt. Bezoekers spelen de ´museumgame´ en richten virtueel hun eigen zaal in het Miniatuurmuseum in.

De vernieuwde Wonderkamers is ontworpen als een fysieke en virtuele driedimensionale game waarin de bezoeker als hoofdpersoon van het spel de rol van tentoonstellingsmaker krijgt. De plattegrond van de Wonderkamers, die bestaat uit dertien kamers rondom een centraal kunstdepot met in het midden het Miniatuurmuseum, verandert tijdens de game in een ruimtelijk en interactief bordspel. De spelers worden net als echte curatoren getest op hun kennis, creativiteit en alertheid.

Wondergame

In teams, als gezin of als individuele bezoeker speel je de ‘museumgame’. Met een speciaal ontwikkelde tablet (de Wondergids) navigeer je door de Wonderkamers. Iedere kamer is ontworpen rondom een ander thema in relatie tot beeldende kunst, architectuur, mode en kunstnijverheid. Zo kun je samen met Mondriaan op het ritme van de Boogie Woogie dansen, een modeshow lopen, een museumgebouw à la Berlage bouwen, tot op detail inzoomen op schilderijen, en nog veel meer. Hoe beter je de opdrachten uitvoert, hoe meer punten je verdient en hoe meer kunstwerken je verzamelt voor je virtuele zaal in het Miniatuurmuseum.

Miniatuurmuseum

In het hart van de Wonderkamers staat het imposante Miniatuurmuseum met wel 200 museumzalen, waarin honderden originele miniatuurkunstwerken van topkunstenaars uit de hele wereld zijn tentoongesteld. Als laatste onderdeel van het spel richt je één van de virtuele museumzalen van dit Miniatuurmuseum in. Ter afsluiting van het bezoek wordt jouw museumzaal officieel geopend en mag je jezelf curator noemen. Zalen van andere bezoekers kun je ´liken´. Een bezoek aan Wonderkamers duurt ongeveer twee uur en is gratis tot en met 18 jaar.

In ArchitectuurNL 07 2013 (verschijnt 12 november) staat een interview met Kossmann.dejong over diverse recente projecten.

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 4, 2501 CB Den Haag

Concept & ontwerp: Kossmann.dejong
Interactives: Kiss the Frog
Interface wondergids: Kiss the Frog & Kossmann.dejong
AV & Licht design: Rapenburg Plaza
Film: Tungsten
Bouw: Kloosterboer Decor
Pepper´s ghost: Dutch Igloo
Content: Gemeentemuseum Den Haag & Kossmann.dejong
Foto’s: Gerrit Schreurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.