Woning van glas

Woning van glas

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-07-2009

De woningen Zilverzijde in Den Haag Zuidwest krijgen volledig glazen gevels en dat maakt ze tot een opvallende blikvanger. De zon schijnt tot diep in de glaswoningen en er ontstaat een directe relatie met de omgeving. Dit maakt de woningen ruimtelijk aantrekkelijk en tegelijkertijd heel duurzaam en energiezuinig.

De glaswoningen
“De verbinding tussen binnen en buiten vinden wij heel belangrijk”, vertelt AndrĂ© Kempe, van Atelier Kempe Thill, architect van Zilverzijde. “Waar kijk ik op uit? En wat geeft de mooiste aanblik van buitenaf?” De glaswoningen bieden een ruim uitzicht op de woonomgeving. “Het lijkt alsof de woning eindeloos doorloopt.” De van oorsprong Duitse ontwerper heeft nog een andere motivatie voor het vele glas: “Deze woningen passen in de Nederlandse traditie van grote ramen, een aspect dat ik altijd erg aantrekkelijk heb gevonden.” Door de materiaalkeuze en detaillering ontstaat een architectonische verschijning die elegantie en charme heeft. Het project valt niet alleen op in het straatbeeld, maar draagt bij aan de verbetering van de uitstraling van de gehele wijk.

Situatie
De woningen verrijzen in Moerwijk – een naoorlogse wijk met brede straten opgezet volgens een stedenbouwkundig plan van Dudok. Langs de groene singel van de Erasmusweg start in het najaar van 2009 de bouw van 115 woningen met een moderne en strakke architectuur waarin het gebruik van glas een centrale rol speelt.

Toekomstige bewoners
Wie ziet de architect hier straks het liefst wonen? “Het is ideaal voor gezinnen of koppels. De architectuur zal zeker ook jonge mensen aanspreken. Maar wie wil er geen kwalitatief goede woning?”, denkt Kempe. “Wij geloven in de ruimtelijke verknoping van verdiepingen. Je staat in de keuken en hoort de kinderen boven spelen. Wij denken dat dit uitzicht kwaliteit heeft. En dat de woningen bovendien iets extra’s doen voor de wijk.

Keuze in wonen
Vestia wil in de steden en dorpen waarin zij actief is, een grote variatie aan woonmilieus bieden. Om de keuze in wonen groter te maken, investeert deze corporatie daarom fors in vernieuwing van buurten en wijken om differentiatie in woningbezit te realiseren. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.