Hedy d’Ancona prijs 2012

Hedy d’Ancona prijs 2012

Prijsvragen
Door: Petra Starink | 16-06-2011

De initiatiefnemers van de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur SfA en TNO organiseren  een nieuwe prijsronde. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen.

De Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur is een prijs voor de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. Het kan gaan om nieuwbouw, renovatie of om een gebiedsontwikkeling van een ensemble van gebouwen, waarvan minimaal één gebouw is voltooid. Iedereen kan een project voordragen: opdrachtgevers, architecten, zorgprofessionals, corporaties, ontwikkelaars, gemeenten, gebruikers.

 

Aandachtspunten

Kwalitatief goede huisvesting voor allerlei zorgfuncties vraagt om een vooruitstrevende visie. Naast de architect speelt ook de opdrachtgever hierin een cruciale rol. Hij of zij ontwikkelt op basis van ervaringen, wensen en in samenwerking met zorgverleners en patiënten een zorgconcept op maat, voor een specifieke zorggroep, op een exacte locatie en conformerend aan een toekomstverwachting van tenminste twintig jaar. Dat is geen eenvoudige opgave. Gebleken is dat het betrekken van multidisciplinaire kennis in een vroeg stadium helpt bij die visievorming. Zijn er collectieve voorzieningen te koppelen aan de zorgfunctie, hoe is de relatie met de stedelijke omgeving of het omringende landschap en is er een verbinding voorzien van het interieur met de buitenruimte?

Jury

Winnaar van de eerste editie van de Hedy d’Ancona-prijs in 2010 was het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem, ontworpen door architect Koen van Velsen. Van celsen is bij de tweede editie voorzitter van de jury, die verder bestaat uit: Yvonne van Gils, directeur Landelijk Overleg Cliëntenraden, Durk Kooistra, lid Raad van Bestuur ’s Heeren Loo, Harry Moeskops, lid Raad van Bestuur Osiragroep, Niek Roozen, tuin- en landschapsarchitect, Eline Strijkers, interieurarchitect en Annemieke Wensing, zorginkoper AWBZ regio Noordoost-Brabant.

Inzenden

Projecten kunnen tot 30 september 2011 via  de site worden ingezonden. Alleen gebouwen die in de periode na 1 oktober 2009 zijn voltooid en in gebruik genomen dingen mee. Half november maakt de jury tenminste drie en maximaal vijf genomineerde projecten bekend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.