Prix de Rome Kunst 2021

Prix de Rome Kunst 2021

Prijsvragen
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-01-2021

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021 is van start gegaan. Kunstenaars uit Nederland kunnen zich aanmelden via een open call. Een internationale jury selecteert uit deze aanmeldingen een shortlist en een winnaar, die een bedrag van 40.000 euro krijgt. Aanmelden kan tot en met 15 februari 2021.

Prix de Rome

De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het is de oudste kunstprijs van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1808. Het doel van de Prix de Rome is getalenteerde kunstenaars en architecten te traceren, te stimuleren en hun zichtbaarheid te vergroten.

Internationale jury

Alle kunstenaars die aan de voorwaarden voldoen worden voorgedragen aan een internationale jury, die bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007). Voorzitter zonder stemrecht is Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

Prix de Rome

Begin april 2021 wordt bekendgemaakt welke kunstenaars door de jury zijn geselecteerd voor de shortlist. Zij worden uitgenodigd om nieuw werk te maken dat vanaf 13 november wordt gepresenteerd in een groepstentoonstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam. De shortlist kunstenaars krijgen een werkbudget voor vijf maanden van maximaal 17.250 euro (ex btw). Voor de presentatie van het werk in het Stedelijk Museum is nog een beperkt budget beschikbaar. Bij uitgeverij Jap Sam zal een publicatie verschijnen over het werk van de shortlist kunstenaars.

Op basis van het nieuwe werk volgt in november 2021 een tweede juryronde. Enkele weken later zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode van drie maanden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.