Hotel IKEA, Delft

Hotel IKEA, Delft

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2009

In Delft is door Inter IKEA Systems B.V. en Golden Tulip Hospitality Group een hotel gerealiseerd van 140 kamers, conferentie ruimten, een restaurant en een fitness ruimte.

Locatie
De locatie voor de nieuwbouw bevindt zich in het gebied dat wordt aangeduid als Delftse Poort Zuid en ligt ten oosten van de Rijksweg 13 ter hoogte van de aansluiting Delft -Centrum.

Binnen een straal van 10 km bevinden zich meer dan 1 miljoen inwoners. De locatie is voor een groot deel gesitueerd op een voormalige
vuilstortplaats van de gemeente Delft. Ten noorden van de locatie bevind zich het IKEA Concept Centre en een aantal kantoren voornamelijk ten behoeve van de computerindustrie. Ten zuiden van de locatie bevindt zich de begraafplaats Iepenhof.

Tussen de begraafplaats Iepenhof en IKEA zijn alleen fiets en voetgangersverbindingen aanwezig; de locatie op zich en de gehele voormalige vuilstort vormen een vrij geïsoleerd liggend gedeelte van de Delftse Hout. De hotelfunctie heeft voor dit gebied een meer stedelijke betekenis.

Ontwerp
Het gebouw bestaat uit een begane grond laag en vijf verdiepingslagen. In hoofdopzet bestaat het gebouw uit een groot rechthoekig volume waaruit aan de oostzijde vanaf de vloer van de eerste verdieping een groot rechthoekig volume is gespaard in de vorm van een
atrium en aan de westzijde vanaf de westgevel vanaf maaiveld een groot rechthoekig volume is uitgehold in de vorm van een binnentuin.

De ramen van de hotelkamers aan de oostzijde van het gebouw kijken uit naar de omgeving en de kamers aan de westzijde zijn gericht op de binnentuin. De gangen aan de oostzijde liggen aan het atrium en de gangen aan de westzijde liggen langs de gevels. In het midden van het gebouw bevinden zich de stijgpunten en de omslag van het naar binnen en naar buiten gericht zijn vindt tevens plaats in het midden van het gebouw. De binnentuin is vanaf de snelwegzijde goed zichtbaar doordat de westgevel ter plekke van de binnentuin volledig wordt uitgevoerd als een glazen scherm. Aan dit glazen scherm zijn loopbruggen en noodtrappen geplaatst.

Op maaiveld niveau bevinden zich de algemene gemeenschappelijk publieke functies zoals receptie, lobby, restaurant en vergaderruimten. Het uitgangspunt t.a.v. deze publieke functies op maaiveld niveau is optimale zichtbaarheid en continuïteit van het maaiveld. De gevels zijn hier vrijwel geheel uitgevoerd in glas. De kamers zijn gelegen in de bovenbouw vanaf de eerste verdieping tot en met de vijfde verdieping. Deze bovenbouw is grotendeels uitgevoerd als dichte gevels en geven uitdrukking aan het meer private karakter van de logiefunctie.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Inter IKEA Systems Holding BV
Architect Knevel Architecten BV in samenwerking met Tomas Grip & Co, Stockholm Zweden
Adviseurs Bartels Ingenieursbureau BV (constructies); Halmos BV Adviseurs (installaties); Civil Support (infra)
Aannemers Strabag Bouw en Ontwikkeling BV (bouwkundig); Imtech Projects (installaties); Boskalis (infra)
Projectmanagement Inter IKEA Systems BV, Delft
Locatie Olof Palmestraat, Delft
Kavelgrootte 6.250 m2
Vloeroppervlak 8.566 m2
Bouwvolume 34.044 m3
Bouwkosten € 9.700.000,- exclusief installaties en infra
Start ontwerp februari 2006
Start bouw augustus 2007
Oplevering december 2008
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.