Melanchthon Schiebroek, Rotterdam

Melanchthon Schiebroek, Rotterdam

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-10-2008

Het nieuwe brugklasgebouw van de school Melanchthon Schiebroek te Rotterdam is geopend. De nieuwbouw voor 200 brugklasleerlingen vervangt een voormalige aula en kleedkamers en voegt tegelijkertijd een aanzienlijke hoeveelheid onderwijsruimten toe.

Kernpunten bij de totstandkoming van dit complex waren: een gezond binnenklimaat, uitnodigende architectuur en een optimale inpassing in de groene omgeving.

Binnenklimaat
De verwarming geschiedt door vloerverwarming en een warmtepomp met mogelijkheid tot koeling. De verse buitenlucht wordt voorverwarmd middels zgn. Frengerpanelen. Hierdoor wordt enerzijds een besparing van energie bereikt en anderzijds een gezond binnenklimaat gerealiseerd.


Violetblauwe glazen gevels
De eigentijdse uitstraling die mede wordt bereikt door de heldere violetblauwe glazen gevels en ranke “gouden” lijsten maken de school tot een karaktervolle en uitnodigende plek.

De nieuwbouw meandert soepel tussen het karakterisieke bestaande hoofdgebouw en is daarmee verbonden door bijvoorbeeld het atrium, de aula en op de verdieping de Binaslokalen. Voor de brugklasleerlingen heeft het nieuwe gebouw een apart schoolplein, een separate ingang en eigen kantine. Een aantal lokalen heeft schuifwanden en er zijn diverse studiepleinen en werkplekken, waardoor de flexibiliteit is vergroot.Prettig leerklimaat
De ruime hoeveelheid daglichttoetreding beperkt het gebruik van kunstlicht en bevordert een prettig leerklimaat; een optimale relatie tussen buiten en binnen. Door het integrale ontwerpproces (een ontwerpteam met alle adviesdisciplines tegelijk vertegenwoordigd) is een optimale prijs-/kwaliteitsverhouding gerealiseerd.

Projectgegevens
Project: Brugklasgebouw Melanchthon Schiebroek
Plaats: Van Bijnkershoekweg (Schiebroek) Rotterdam
Opdrachtgever: CVO Rotterdam
Ontwerp en directievoering: OIII architecten
Architect: Eric Paardekooper Overman, m.m.v. Emile Revier
Interieurarchitect: Anouk Dekker, m.m.v. Eric Paardekooper Overman
Oplevering: september 2008

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.