Renovatie kantoor van Italiaanse publieke omroep

Project kort

Renovatie kantoor van Italiaanse publieke omroep

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-08-2022

Architectuur- en interieurontwerppraktijk ACPV Architecten en engineering-architectuur-ICT-bureau DBA PRO tekenden onlangs het contract voor de renovatie van het hoofdkantoor van de Italiaanse publieke omroep Rai in Rome. De winnende inzending voor een architectuurontwerpwedstrijd betreft een innovatief gebouw met geavanceerde technologische oplossingen en gebaseerd op de principes van duurzaamheid en biofilie.

Met een totale oppervlakte van ca. 30.000 m² is het herontwikkelingsproject ontworpen om het persoonlijke welzijn te vergroten. De architect doet dit door middel van moderne en flexibele ruimtes die inspelen op de steeds veranderende werkbehoeften. Het gebouw zal bijvoorbeeld meer ruimtes bieden voor persoonlijke diensten met een nieuw ontworpen eetzaal en een nieuwe buitentuin aan de Via Podgora.

Combinatie van nieuw en oud

Akoestisch, visueel en thermisch comfort zijn gegarandeerd door innovatieve architecturale en technische oplossingen. Dit in overeenstemming met de hoogste duurzaamheids- en welzijnsnormen van de LEED- en WELL-certificeringen. “Het project alle kanten aan”, geeft architect Antonio Citterio aan. “Hiermee verbeteren we de energie-efficiëntie en duurzaamheid van het gebouw met behoud van de architecturale structuren uit de jaren ’60.”

Het project omvat opvallend veel groen. Zowel in de werkruimten als de buitenruimte voor werknemers en de binnenplaats die wordt getransformeerd naar een Zen-tuin. De nieuwe binnenplaats zal worden omringd door een gerenoveerde kunstgalerij met wandtapijten en sculpturen uit de Renaissance – de mooiste voorbeelden van Rai’s artistieke en architecturale erfgoed.

ICT

DPA PRO is in het project betrokken in verband met de noodzaak van digitale technologieën voor het automatiseren van de processen van het gebouw. Maar ook voor het beheer en onderhoud van de werken en infrastructuren. Hiervoor is het ontwerp ontwikkeld met behulp van een digitaal model in BIM (Building Information Modeling).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.