Tuinderspad, Alkmaar

Tuinderspad, Alkmaar

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-07-2009

Nieuw Overdie is een naoorlogse wederopbouwwijk in Alkmaar, die wordt vernieuwd. Onderdeel van deze vernieuwing is de bouw van 150 woningen in het woningbouwproject Het Tuinderspad. De locatie van Het Tuinderspad bevindt zich op een gedeelte van het Volkstuinencomplex De Volharding.

Groen
Het openbaar groen dat om de bestaande flats en rijen woningen van Nieuw-Overdie spoelt, heeft een anoniem karakter omdat het nauwelijks door bewoners wordt gebruikt. Bovendien staat het voortbestaan van het resterende volkstuinencomplex, dat nu aan de rand van de locatie van Het Tuinderspad grenst, permanent onder druk omdat het een aantrekkelijke bouwlocatie is.


De uitdaging van Het Tuinderspad is dan ook om het openbaar groen meer betekenis te geven en duurzaam te verbinden met het groen van de volkstuinen. Hierdoor voelen de bewoners zich meer betrokken tot hun groene omgeving en worden de volkstuinen onmisbaar voor Het Tuinderspad en de hele wijk Nieuw-Overdie.

Zoals een tuinder zijn schuur zoveel mogelijk aan de rand van zijn tuin zet om zijn groen efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken; zo zijn de 150 woningen van Het Tuinderspad tegen de sloot en aan de rand van de locatie geplaatst, zodat er een zo groot mogeljke groene ruimte ontstaat. Deze grote groene ruimte is in samenwerking met H+N+S landschapsarchitecten als een semi-openbare boomgaard ingericht.


Stadshuizen
De 150 woningen van Het Tuinderspad bevinden zich in één groot gebouw van negen stadshuizen. Onder deze stadshuizen bevindt zich een grote parkeergarage. Het stadshuis verkleint de grote schaal van Het Tuinderspad en maakt het huis waarin je woont herkenbaar. Tussen de huizen wordt onderscheid gemaakt doordat ieder huis is gemetseld in een sortering baksteen. De verschillende baksteensoorten maken weer onderdeel uit van een grote kleurenfamilie.

De stadshuizen ontlenen hun individuele karakter aan de buitenruimte van de appartementen. Deze verschilt per stadshuis. Zo bestaat Het Tuinderspad uit stadshuizen met een veranda, stadshuizen met een steiger aan het water, en stadshuizen met serre’s en loggias. Het Tuinderspad wordt aan beide kanten beeindigd door ‘koppen’ van balkonhuizen waarvan de balkons zijn georienteerd op de volkstuinen.

Galerijen in de vorm van brede houten veranda’s rijgen de stadshuizen aan een. De veranda is dé plek waar bewoners op een lome
namiddag buiten kunnen zitten op hun bemoeibankjes temidden van hun grote kuipplanten. Tussen de stadshuizen bevinden zich
royale hardhouten trappenhuizen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waarover het prettig thuiskomen is.Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Stichting Woonwaard Noord Kennemerland
Architectenbureau Heren 5 Architecten
Ontwerpteam Ed. Bijman, Jan Klomp, Bas Liesker, Egbert Duijn Jeroen de Vries
Bouwkundige uitwerking i.s.m. Atelier Bouwkunde Rotterdam
Landschapsarchitect H+N+S Landschapsarchitecten
Aannemer Teerenstra Bouw BV
Constructeur Berkhout Tros bouwadviseurs bv
Fotografie Kees Hummel, Heren 5 architecten
Oplevering juni 2008

Lees een interview met de architecten Bas Liesker en Egbert Duijn
Een groene idylle in een Vogelaarwijk

Een impressie van Tuinderspad in Overdie,Alkmaar op YouTube:

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.