Afval waarderen is waarde creëren

Afval waarderen is waarde creëren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-03-2015

Zuidwestelijk van Amsterdam ligt Park 20|20. Een bijzonder bedrijvenpark waar uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en Cradle to Cradle® op innovatieve wijze worden aangepakt door Delta Development en N3O architecten. Insteek van de ontwikkeling is tweeërlei. Enerzijds wordt er naar gestreefd gebouwen hun restwaarde te laten behouden door ze flexibel te bouwen en materialen te gebruiken die hergebruikt kunnen worden. Anderzijds moeten de  gebouwen gezonder en slimmer worden, met het oog op het welzijn van gebruikers.

Niet goedkoop, maar wel de beste

Jeroen Grosfeld (architect N3O architecten): “Duurzaamheid staat niet alleen voor met minder materialen, meters en energie werken. Het betekent ook dat je gebouwen uit elkaar moet kunnen halen en materialen opnieuw moet kunnen gebruiken. Een uitdaging, want in een gebouw zitten duizenden materialen die C2C geschikt, kostenneutraal én mooi moeten zijn. Mosa levert zo’n flexibel, niet giftig en bovendien lokaal gemaakt fraai keramisch product.

Cradle to cradle principe

Coert Zachariasse (directeur Delta Development) knikt bevestigend: “Mosa werkt volgens het Cradle to Cradle principe en zitten daarmee één op één op lijn met onze filosofie over het leveren van kwaliteit. De authentieke werkwijze – hun drive – motiveert ons bovendien ook weer om kritisch verder te kijken. Zo proberen we altijd qua duurzaamheid nog een stap verder te gaan. In onze optiek is een kantoor bijvoorbeeld meer dan een fysieke werkplek. Het is een plaats waar cohesie en synergie tot stand komt. Dat betekent dat als je gaat ontwikkelen je minder, maar wel betere meters moet maken gericht op ontmoeten.

Owen Zachariasse (manager innovatie & duurzaamheid Delta Development): “We doen veel onderzoek. Zo weten we voor we starten hoeveel tijd medewerkers besteden aan communicatie, contemplatie, concentratie, samenwerking en creativiteit. We ontwikkelen dus ruimtes op basis van de tijd die er wordt besteed en kunnen zo een betere business case voor onze klanten maken.”

Positieve verandering

Volgens de heren zijn we er nog niet, omdat we nog steeds niet in staat zijn een 100% C2C gebouw te maken. Maar het gaat wel die kant op. Zeker nu ook grote industrieën duurzaamheid meer bekijken vanuit hun core business en niet meer vanuit marketingperspectief. Park 20|20 is vooralsnog wereldwijd een voorloper. Duurzaam én commercieel haalbaar. En weliswaar nog niet perfect, maar wel inspirerend.

Ingenieus kliksysteem

Voor het project Bluewater in Park 20|20 ontwikkelde de keramiekspecialist uit Maastricht een ingenieus en zichtbaar kliksysteem van maar liefst 1.200 m2. Met dit systeem kan de gevel ten alle tijden worden vervangen. Het zorgt bovendien voor ventilatie en is – net als de tegels – C2C gecertificeerd. Qua tegel  (60 x60 cm) werd gekozen voor de Beige & Brown collectie, die zich kenmerkt door de afgewogen stappen van beige naar bruin en van heel licht tot intens donker. 

Meer  informatie over dit project is te vinden op www.mosa.nl

Projectgegevens

Locatie Hoofddorp–Beukenhorst Zuid.
Tekst Koninklijke Mosa bv
Project Park 2020-Bluewater Building
Start bouw 2013/2014
Einde bouw 2014
Architect Graziosi Progetti Architecture & Design / Sander Haan
Fotografie Koninklijke Mosa bv

  • Ja, ik ontvang graag meer informatie over Mosa en haar producten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Gerelateerd

Tags: , , ,