Simpel en slim

Simpel en slim

Door: Anka van Voorthuijsen | 20-03-2015

Fonds 21 verhuisde een paar maanden geleden van een monumentaal kantoorpand in Utrecht met verschillende werkkamers, naar één open kantoorvloer in het hippe bedrijfsverzamelgebouw Creative Valley bij knooppunt Oudenrijn. Team V Architectuur gebruikte de nadrukkelijk aanwezige kolommenstructuur om de ruimte slim in te delen.

Ondanks de crisis op de kantorenmarkt werd in Utrecht in 2011 een nieuw kantoorgebouw opgeleverd, een ontwerp van Gent & Monk architecten. Het bureau kreeg er destijds de Rietveldprijs voor. ‘Creative Valley’, heet het gebouw op bedrijventerrein Papendorp en het ligt tussen de A2 en de A12, tussen de oude stad en Leidsche Rijn. Een bedrijfsverzamelgebouw waar meer dan 20 bedrijven hun eigen ruimte hebben en gemeenschappelijke voorzieningen delen. Alle huurders van Creative Valley hebben in het interieur te maken met de opvallende structuur van V-vormige kolommen die door hun ruimtes heen loopt. Robuuste zwarte kolommen, op zich een verrassend en speels element, maar wel één waar meubilair en looproutes zich naar moeten voegen.

Transparant

Fonds 21, de nieuwe naam van wat vroeger SNS Reaalfonds heette, is sinds eind 2014 één van die huurders. Het fonds ondersteunt professionele projecten en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur en jongeren en maatschappij. Tot een paar maanden geleden bevond het kantoor zich in een monumentaal pand aan de Utrechtse Maliebaan. De ongeveer tien medewerkers beschikten daar over een aantal gemeenschappelijke werkkamers. De verhuizing naar Creative Valley betekende dat iedereen (behalve de directeur) voortaan in één grote ruimte zou gaan werken. Even wennen dus, maar passend bij de open en transparante cultuur die Fonds 21 nastreeft, aldus de medewerkers. Directeur Marie Hélène Cornips van Fonds 21 vroeg architect Jeroen van Schooten (de twee kenden elkaar van de BNA) om een nieuw interieurontwerp te maken waarbij de kolommen geen beperking meer zouden vormen, maar misschien juist wat konden toevoegen. Van Schooten werkte bijna 30 jaar met Roberto Meyer samen, maar in 2013 besloten ze hun samenwerking te beëindigen. Meyer heeft zijn activiteiten voortgezet in de onderneming MVSA en Jeroen van Schooten is samen met Do Janne Vermeulen en Gerard van Hoorn een nieuw bureau gestart: Team V Architectuur.

Kolommen als uitgangspunt

De inrichting van een kantoorvloer van 200 m² is een minuscule opdracht, zeker in vergelijking met een ander Utrechts project waar Van Schooten tegelijkertijd aan werkt, de renovatie van het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. in Rijnsweerd, een project met een bruto vloeroppervlakte van 86.000 m². Van Schooten zag er wel heil in en kwam met een schijnbaar simpele maar slimme oplossing. De dominante kolommenstructuur werd het uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp en kreeg naast de constructieve functie, een aantal andere taken. Smeulders Interieurgroep maakte witte kastplanken die exact om de pilaren heen werden gezet, waardoor de kolommenstructuur een soort half open scheidingswand en opbergruimte in één werd. Eén wand werd helemaal dichtgezet met glas, zodat er een afgesloten vergaderruimte en een werkplek voor de directeur ontstonden.

Telefooncel

Door een soort brede sluis met dubbele deuren te maken tussen de kantoorruimte en de directeurs/vergaderkamer, ontstond bovendien een extra afgesloten ruimte, een prima geluiddempende ‘telefooncel’. In de kastenwanden zit een willekeurig patroon van translucente knalgroene kastdeurtjes: opbergruimte en het zorgt voor een fris accent. Daarnaast hangen hier en daar gordijnrails met witte gordijnen. Die maken het mogelijk om razendsnel en simpel kapstokken, kopieerapparaten en allerlei rommel aan het oog te onttrekken. Ook kan de grote ruimte daardoor nog verder worden ingedeeld.

In ArchitectuurNL #03/2011 stonden artikelen over het gebouw Creative Valley van Gent & Monk architecten en over de interieurs van Ynno en Youmeet in Creative Valley van SPRIKK.

Projectgegevens

Locatie Orteliuslaan, 3528 BA Utrecht
Architect Team V Architectuur
Tekst Anka van Voorthuijsen
Fotografie Katja Effting (interieur), Abe van Ancum (exterieur)
Architect kantoorgebouw 2011 Gent & Monk

Gerelateerd

Tags: , , ,