Bezoekerscentrum Slot Assumburg

Bezoekerscentrum Slot Assumburg

Door: Petra Starink | 15-03-2016

Eind 2015 is het bezoekerscentrum bij het historische Slot Assumburg in Heemskerk opgeleverd. lab03 architecten won in samenwerking met bouwbedrijf Somass hiervoor de aanbesteding. Na de reconstructie van de kasteeltuin groeide de vraag naar een bezoekerscentrum. In het gebouw bevindt zich een ontvangstruimte, een kantoor en een werkplaats.

Het ontwerp herstelt de symmetrie van het voorterrein door het gebouw bij de overblijfselen van de voormalige stallen te positioneren. Op deze manier wordt de oprijlaan van het slot weer geflankeerd door twee dienstgebouwen: De Oranjerie en het nieuwe bezoekerscentrum. Door op termijn ook de openingen in de historische wand terug te brengen zal het bezoekerscentrum optimaal met het voorterrein zijn verbonden.

Historie van locatie

Door de positionering, de gekozen kapvorm en het materiaalgebruik staat het gebouw op een vanzelfsprekende manier in zijn omgeving. Het nieuwe bouwvolume ligt terug ten opzichte van de rijksmonumentale muur. Door het dak over de muur uit te kragen ontstaat er een extra overdekte buitenruimte. De nieuwbouw voegt een extra laag toe en laat de rijke historie van deze locatie in haar waarde. De centrale entree op de begane grond fungeert als verkeersruimte om de verschillende ruimtes te ontsluiten. Op deze manier is een compact gebouw gemaakt. Door de ontvangstruimte lost te koppelen van het kantoor kunnen beiden ruimtes onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. De werkplaats is zowel van binnen als buiten bereikbaar. Bovenop de werkplaats is een appeltjeszolder gemaakt voor de opslag van groente en fruit uit de tuin.

Neutraal in energieverbruik

Ambachtelijk bouwen en moderne installatietechniek gaan prima samen. De ambachtelijke larikshouten constructie is in houtzaagmolen ’t Jonge
Schaap op de Zaanse Schans’ op de wind gezaagd. Het bezoekerscentrum wordt verwarmd met behulp van een warmtepomp, hierdoor is een gasaansluiting niet nodig. Binnenkort worden ook de zonnepanelen aangebracht en is het gebouw neutraal in zijn energieverbruik. Door het dak deels te voorzien van glazen pannen wordt de ondergelegen ruimte voorzien van extra daglicht.

Projectgegevens

Naam project Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg
Locatie Tolweg 9, Heemskerk
Architectenbureau Lab03, Westzaan
Projectarchitect Wouter de Haas
Opdrachtgever(s) Gemeente Heemskerk
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Somass, Zaandijk
Oplevering December 2015
Beeld Jeroen Staats

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.