Boshuis

Boshuis

Door: Petra Starink | 23-03-2015

WillemsenU architecten ontwierp voor echte buitenmensen in Noord-Brabant het Boshuis. Het sobere karakter van het huis voegt zich in het bijzondere natuurgebied, een bosperceel met een natuurlijke ven.

Om te kunnen genieten van het zicht op de ven liggen alle leefruimtes in het huis in een rij naast elkaar met het zicht op de ven. Er is een langgerekte volume ontstaan met aan één zijde een volledig glazen gevel met schuifpuien. Alle ruimtes zijn verbonden door een lange gang aan de achterzijde van de woning. De gevel is opgebouwd uit lange zwarte bakstenen, die het lineaire karakter van de woning versterken. De gesloten muur sluit deze zijde van het huis af van het hotel dat aan de achterzijde van de woning ligt, hierdoor is er geen inkijk mogelijk. Contact is alleen mogelijk door een aantal langgerekte speelse ramen.

Natuurlijke onbewerkte materialen

Het gebruik van natuurlijke, deels onbewerkte materialen draagt bij aan de integratie van het huis in het landschap, zowel buiten als binnen. Over het interieur is goed nagedacht. De keuken, de eettafel en de open haard zijn meegenomen in het totaalconcept van het huis. Duurzaamheid vormt een belangrijk aspect van het huis. Een warmtepomp (aardwarmte) maakt deel uit van het geïntegreerde duurzame klimaatsysteem en er zijn voorbereidingen getroffen om zonne-energie te benutten via een PV-systeem op het dak.

Ondergronds gastenverblijf

Tijdens de bouw van het Boshuis hebben de bewoners in een verlaten bunker uit de jaren ‘60 gewoond, die zij ontdekten op hun terrein. Deze bunker is aan één zijde opengemaakt voor daglicht en uitzicht op het ven en dient nu als ondergronds gastenverblijf. Het uiterlijk doet denken aan een earthship.

Projectgegevens

Locatie Noord-Brabant
Architect WillemsenU architecten
Aannemer Jansen Aannemers BV
Opdrachtgever particulier
Adviseurs Adviesbureau Kerkers, De Bakker Duurzaam Advies, Mayke Brouwers-interieur en vormgeving
Fotografie Hugo de Heij

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,