Borneohof Javaplein, Amsterdam

Borneohof Javaplein, Amsterdam

Door: Peter Visser | 26-06-2012

Door af te wijken van de oorspronkelijke footprint heeft de Borneohof het Javaplein eindelijk op de kaart gezet. Een arcade en commerciële ruimten aan het plein versterken de levendigheid en een toren op de hoek maakt op een afstand al duidelijk dat hier iets gebeurt. De inventieve inpassing en de eigentijdse architectuur met verwijzingen naar het verleden maken de Borneohof tot een geslaagd sluitstuk van het plein.


Het Javaplein in de Amsterdamse Indische buurt was tot voor kort een tamelijk ongedefinieerde openbare ruimte, met aan de oostkant het badhuis en aan de westkant nog een klein stukje plein dat van de rest was afgesneden. De drukke Molukkenstraat doorkruist de totale ruimte en daardoor is het eigenlijk geen echt plein.

Het oorspronkelijke bouwblok op de plek van de Borneohof priemde met een scherpe punt in het plein. In het nieuwe stedenbouwkundige plan is die punt op de hoek van de Borneo- en Molukkenstraat afgevlakt. Door het gebouw aan de zuidzijde een arcade te geven die toegang verleent tot de bibliotheek, een bloemenzaak, een Coffee Company en een fitness centrum ontstaat er een levendig plein compleet met een nieuwe inrichting.

De Borneohof is eigenlijk twee gebouwen ineen. Een hoog gebouw met toren direct aan het Javaplein dat architectonisch verwijst naar de blokken van H.P. Berlage er recht tegenover en een tweede lager gebouw dat qua hoogte en vormgeving aansluit op de eclectische architectuur van gemeentearchitect A.W. Weissman van rond 1900. Een groot deel van de Indische buurt is onder supervisie van Weissman gebouwd, veel blokken naar zijn eigen ontwerp.

Projectgegevens

Architect stedenbouwkundig planPeter Geusebroek en Svetla Stefanova
ProjectarchitectPeter Geusebroek
OpdrachtgeverDe Alliantie & Stadsdeel Zeeburg
HoofdaannemerJ.M. Deurwaarder Bouwgroep, Warmenhuizen
TuinarchitectMaris landschapsontwerp & techniek, Zeewolde
Projectarchitect bibliotheekSvetla Stefanova
Beeldend kunstenaarPiet Hein Eek, Eindhoven
Adviseur constructieAdams Bouwadviesbureau, Druten
Adviseur installatiesRTA installatie advies, 's-Hertogenbosch
Adviseur bouwfysica en akoestiekCauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs
Adviseur brandveiligheidBrandveiligheid Erik Janse, De Bilt
Adviseur bouwmanagementVDNDP bouwingenieurs
Start bouwSeptember 2008
OpleveringMei 2011
Bruto vloeroppervlakte15.664 m2
Bruto inhoud46.828 m3
Programma bedrijfsruimte3000 m2, appartementen 6800 m2, mechanische parkeergarage voor 176 auto’s
Totale stichtingskosten€ 27.750.000
Bouwsom€ 20.500.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers:
Volledig mechanische parkeergarageStokvis parkingsystems, Breda
Houten kozijnenRekord ramen en deuren
TekstPeter Visser
Foto'sPeter Elenbaas (9), Luuk Kramer (1), Thomas Mayer

Functionele gelaagdheid

Ondergronds bevindt zich een tweelaagse, volautomatische parkeergarage die voor de helft eigendom is van het stadsdeel dat het gebruikt om de parkeerdruk in de buurt te verminderen. Drie onopvallende inritten aan de Madurastraat ontsluiten de garage.

De begane grond is helemaal bebouwd en bevat commerciële ruimten en een bibliotheek. Het wonen begint pas op de eerste verdieping. Vier flinke poorten van drie verdiepingen hoog ontsluiten een binnenhof via een royale trap. De twee hoofdpoorten zijn voorzien van kunstwerken van Piet Hein Eek. Boven aan de trap wacht een binnenhof, een oase van rust in deze drukke buurt. Bijna alle woningen worden via deze binnenhof of via een tweede binnenhof op de derde verdieping ontsloten. Er zijn 27 woningtypen op een totaal van 67 woningen in zowel het koop- als het huursegment. Vooral voor de koopwoningen was veel belangstelling uit de buurt en ze waren dan ook snel verkocht.

Binnenhof versterkt gemeenschap

De binnenhof heeft een compleet andere uitstraling dan het straatbeeld, met balkons, galerijen, terrassen en al flink veel groen. Geïnspireerd door Berlijnse hoven zorgt de lichte materialisering voor een bijna mediterraan aanzien. Omdat de hof niet openbaar toegankelijk is ontstaan er levendige contacten en vormen de bewoners een kleine stedelijke gemeenschap. De toegangen en de buitenruimten van de woningen zijn allen georiënteerd op de hoven en dragen bij aan een intieme sfeer.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.