Eigen huis architect Stefan Prins in Rotterdam

Eigen huis architect Stefan Prins in Rotterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 05-03-2018

Architect Stefan Prins van Powerhouse Company realiseerde samen met zijn vriendin Diana hun eigen huis in een nieuwe woonbuurt in Rotterdam. Het ontwerp is archetypisch qua hoofdvorm, minimalistisch gedetailleerd en heeft een open ruimtelijk interieur. Het all-electric huis is grotendeels zelfvoorzienend in energie. Een slimme combinatie van standaard onderdelen en maatwerk zorgen voor een betaalbare luxe uitstraling.

In het Rotterdamse Kralingen heeft Stefan Prins, architect bij Powerhouse Company, samen met zijn vriendin Diana van Staalduijnen hun eigen huis ontworpen. Op het voormalige terrein van hockeyvereniging Leonidas aan de Kralinger Esch is een nieuwe woonwijk in ontwikkeling. ‘Natuurlijk Wonen’ is het thema van de wijk met een groen karakter en kleinschalige bebouwing.
Stefan Prins: ‘Het is een unieke locatie tussen volkstuinen en sportvelden en in 10 minuten fietsen langs de Nieuwe Maas ben je in de binnenstad van Rotterdam’. In december 2014 nam het stel een optie op een kavel van 400 m2 aan de zuidrand van de toekomstige wijk. Diana van Staalduijnen: ‘We hadden geluk, we belden de makelaar en zaten net voor de openbare bekendmaking van de uitgifte. Even later moesten belangstellenden in de rij liggen voor het makelaarskantoor om een optie op een kavel te bemachtigen.’

Eigen huis gezamenlijk ontwerp

Februari 2015 begonnen ze samen te ontwerpen. Het basisidee voor hun eigen huis rust op twee pijlers. ‘We woonden destijds in een loft in een pakhuis op de Kop van Zuid. De open doorgaande ruimte beviel ons heel goed. In ons toekomstige huis wilden we daarom ook alle functies in elkaar laten overlopen. Maar daarnaast zijn we ook erg gecharmeerd van archetypische Scandinavische huizen, van hout en met een puntdak. Die twee concepten hebben we gecombineerd in ons ontwerp’, legt Prins uit.
‘Al snel merkten we dat het ontwerp alle kanten op vloog en dat onze wensen niet pasten binnen het toegestane bouwvolume. Na 1 maand hebben we daarom een programma van eisen opgesteld. Onze conclusie was onder andere dat de woon- en eethoek veel kleiner mogen ten gunste van andere functies en een vide.’

Houtskeletbouw

Eind 2015 was het ontwerp bestekklaar en werd de aannemer geselecteerd. De keuze viel op ScanaBouw, gespecialiseerd in houtskeletbouw, en Van Herk Bouw. ‘Om de kosten te drukken hebben we zelf gedurende de bouwvak de gipswanden geplaatst. Na oplevering in december 2016 zijn we er meteen ingetrokken, om zo min mogelijk dubbele woonlasten te hebben. De bovenverdieping was toen nog niet af, we hebben eerst beneden geslapen.’

Nauwkeurige maatvoering gevel

De gevelbekleding bestaat uit zwart gebeitste Western Red Cedar latten in twee breedtes (afb. 5-7). Prins: ‘Ik heb alle latjes inclusief de schroefgaatjes precies uitgetekend. De maatvoering van de gevels, gevelopeningen, PV-panelen en gevelbekleding zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd.’ Aan de zuidkant springt de gevel van de begane grond iets terug, hier is een terras en de entree. Prins: ‘Zo creëren we een groter bouwvolume binnen de maximaal toegestane footprint (100 m2). Had ik een kolom onder het overstek geplaatst, dan was het als bebouwd oppervlak meegeteld, nu niet.’

Deurknop

De deur past vrijwel naadloos in het zwarte gevelvlak. Een robuuste messing deurgreep markeert de deur. Prins: ‘Het ontwerp is geïnspireerd op deurknoppen van Gottfried Böhm en Le Corbusier. Ik heb eerst een model in 3D geprint, die gepast en het ontwerp nog verfijnd, daarna heeft een metaalgieter het in messing gegoten.’ Naast dit fraaie staaltje handwerk zijn deurnummers en deurbel standaardproducten.

Vliesgevel

De kopgevel aan de straat is een vliesgevel met een slank zwart kader. Daarachter is de dikte van zijgevels en dak in wit zichtbaar. ‘Het kostte heel wat overredingskracht richting aannemer om dat slanke kader voor elkaar te krijgen.’ Slimme oplossing is het gordijn achter de glasgevel, dat kan per verdieping apart gesloten worden, zo kunnen de bewoners uit 4 gradaties in privacy kiezen.

Open plattegrond

Binnen het bouwvolume van 18 bij 6,3 meter zijn de woonfuncties lineair geschakeld. Van west naar oost staan de zitkamer, eetkamer, keuken en entree in open verbinding met elkaar. Alleen de berging en gastenkamer aan de oostkant zijn met een deur afgesloten. Tussen het woon- en eetgedeelte is een windverband in een walnoten kast verborgen. De rondgang rond deze kast, de keuken en het blok met garderobe, toilet en trap kost weliswaar vierkante meters, maar geeft de woning wel de gewenste openheid. De keuken laat een slimme combinatie van maatwerk en standaardkasten van Kvik zien.

Douche met Zen-tuin

De woning is energiezuinig, all-electric en Prins kan veel techniek op afstand bedienen via zijn iPhone. Een vide en een centrale open trap verbinden begane grond en verdieping. Boven staan ook alle ruimten in open verbinding met elkaar, behalve de kamer van de in oktober geboren dochter. Het bad en de douche met Zen-tuin onder het dakvenster, staan vrij in de slaapruimte. In de open ruimte bij de vide kunnen in de toekomst eventueel kamers worden gemaakt, ‘maar misschien bouwen we wel kleine huisjes in de ruimte’.

Tekst Jacqueline Knudsen
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL 01 2018

Projectgegevens

Naam projectHuis Stefan Prins
LocatieCornelis Dalenstraat 16 Rotterdam
Programma/functievrijstaande woning
ArchitectenbureauPowerhouse Company, Stefan Prins
Opdrachtgever(s)Stefan Prins en Diana van Staalduijnen
HoofdaannemerVan Herk Bouw i.s.m. Scana Bouw
Adviseur constructieBreedID
Adviseur installatiesBouwadvies NL
Start bouwMaart 2016
OpleveringDecember 2016
Bruto vloeroppervlakte185 m²
Bruto inhoud605 m³

 

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie