Energieneutraal Gymnasium in Houthavens

Energieneutraal Gymnasium in Houthavens

Door: Petra Starink | 10-10-2016

In het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam, de Houthavens heeft de Esprit Scholengroep het 4e Gymnasium geopend. De energieneutrale school is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en biedt plaats aan 800 leerlingen met een curriculum voor kunstzinnige en culturele vorming, met name op het gebied van film. Het schoolgebouw dient als voorloper voor de verdere ontwikkeling van de Houthavens, het voormalige industriegebied dat tot een levendige stadswijk wordt getransformeerd.

Atrium met leerpleinen

Het onderwijsgebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma. Via de hoofdentree wordt het atrium bereikt. In het atrium ‘hangen’ verschillende leerpleinen en balkons, die via gangen verbonden zijn met de lokalen. De les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping biedt ruimte aan een sportzaal en een groot dakterras, de sportzaal wordt door middel van een aparte opgang ook buiten schooltijd door sportverenigingen en de buurtbewoners gebruikt.

Het 4e Gymnasium voldoet aan alle kwaliteiten van een modern gymnasium. Het accent ligt op kunstzinnige- en culturele vorming. Zo kunnen de leerlingen naast het gebruikelijke curriculum vakken volgen als film en drama. Er zijn naast de leslokalen een atelier, filmzaal en theater aanwezig.

Opvallende architectuur

De gevel van het 4e Gymnasium kent een verticale geleding en is opgebouwd uit verschillende geel-, oranje- en roodkleurige korrels. Deze korrels, elk verschillend in hoogte, breedte en diepte, bestaan zowel uit transparant als gekleurd geëmailleerd glas, omgeven door een zonwerend houten kader. De bovenste verdieping wordt gemarkeerd door de aluminium invulling in de gevel, waarmee een onderscheid wordt gemaakt tussen de leer- en werkruimten en de (openbare) sportzaal.

Frisse School

Het schoolgebouw is aangesloten op de warmtelevering in de Houthavens, daarnaast worden betonkernactivering, hoogwaardig drievoudig glas en PV-cellen toegepast voor een efficiënte energiehuishouding. Het gebruik van natuurlijk buitenlicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw officieel geclassificeerd is tot Frisse School.

Projectgegevens

Naam project 4e Gymnasium
Locatie Archangelweg 4, Amsterdam
Programma/functie Zelfstandig gymnasium inclusief twee (ook door derden te gebruiken) gymzalen, inpandige fietsenstalling
Architectenbureau Paul De Ruiter Architects
Projectarchitect Paul de Ruiter, Noud Paes
Projectteam Richard Buijs, Lionel Nascimento Gomes, Laura van de Pol, Raymond van Sabben, Bobby de Graaf, Kitty Pratt, Willem Jan Landman
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Gebruiker(s) Esprit Scholengroep / Het 4e Gymnasium
Hoofdaannemer Dura Vermeer
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties Ingenieursburo Linssen
Adviseur bouwfysica LBP sight
Start bouw november 2013
Oplevering juni 2016
Bruto vloeroppervlakte 8.577 m2 zelfstandig gymnasium, 1.057 m2 fietsenstalling m²
Beeld Sónia Arrepia

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.