School met polderachtige schuurvorm

School met polderachtige schuurvorm

Praktijkcase
Door: Petra Starink | 13-10-2016

Aan de Boomgaard in Boskoop staat de Brede School Waterrijk en is het onderkomen van de Immanuelschool en de Stichting Junis Kinderopvang. Atelier PRO bedacht een gebouwontwerp met twee herkenbare langwerpige volumes, met een dubbele knik en een opwippend dak, dat ruimte biedt voor de speellokalen.

De schuine lijn zorgt voor een optische opdeling om qua schaal op de omgeving aan te sluiten, zonder dat het gebouw uiteenvalt. De schuurvorm heeft extra nadruk doordat het dak en de gevel in één materiaal zijn uitgevoerd. De basis is in vorm en opzet relatief eenvoudig. De uitwerking zit echter in de zorgvuldige detaillering zoals verholen goten in de dakrand, geknikte lijnen, materiaalovergangen en ramen.

Koele grijze tint

Het basismateriaal van de gevel bestaat uit een potdekselprofiel in een koele grijze tint. Dit is gecombineerd met blond hout. Verticale planken zijn in verschillende breedtes aangebracht en zorgen voor een lichte, rustige en natuurlijke gevel met veel verfijning, die mooi combineert met het polderlandschap. Het blonde hout komt ook terug in het interieur;  in de dakspanten en vaste inrichting.

Hart van de school

Het hart van de Brede School is ruim van opzet en zeer multifunctioneel. De hal is licht en uitnodigend met een transparante gevel naar beide kanten. Bijzonderheden van de hal zijn onder meer:
– de grote vide met daarin een brede trap met zitelementen
–  een podium voor dans en muzieklessen met verborgen opbergruimte voor handvaardigheid
– een multifunctioneel kookmeubel tevens ontvangstbalie
– een ‘boekenbrug’: een 19m lange loopbrug voorzien van boekenkasten en mediaplekken.

De gehele indeling is goed doordacht met de gebruikers. De gebruikers zien multifunctionaliteit als meerwaarde en niet alles hoeft in een afgesloten lokaal. Dit geeft flexibiliteit en indelingsvrijheid voor de toekomst.

Isolatie en daglicht

Goed isoleren, veel daglicht binnenlaten en zonnewarmte buitenhouden zijn basisvoorwaarden voor passende installatietechnische oplossingen en duurzame opwekking. Boven in de nok is een installatiezolder vrijgehouden. Deze grenst aan de gangzones en toiletten, waar de plafonds lager zijn dan in de lokalen. Hierdoor is er relatief weinig ruimteverlies en nemen de leidingen minder ruimte in beslag.

Met een gedurfde aanpak is deze school bijzonder snel tot stand gekomen. Dit kwam door de voorspoedige aanpak van een studie en het schetsontwerp door een bevlogen team van gebruikers, gemeente- en bestuursleden, en ontwerpers. De school is in 2015 opgeleverd.

Projectgegevens

Naam projectBrede School de Boomgaard
LocatieBoomgaard 2, Boskoop
ArchitectenbureauAtelier PRO
ProjectarchitectAlex Letteboer, Joke Stolk
ProjectteamAndré van Veen, Emile Jansen, Evelien van Beek, Felix Timmermans, Jannetta Roozendaal, Paul Vlaar
Opdrachtgever(s)Bouwcombinatie Vinkbouw & Olco
Adviseur constructieBartels Ingenieursbureau
Adviseur installatiesK+Adviesgroep
Start bouw2013-2015
Oplevering2015
Bruto vloeroppervlakte2.863 m²
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW€ € 2.605.620,-
BeeldLuuk Kramer

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.