Gemeentehuis Geldrop-Mierlo duurzaam gerenoveerd

Gemeentehuis Geldrop-Mierlo duurzaam gerenoveerd

Door: Petra Starink | 02-11-2020

Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo is duurzaam gerenoveerd en uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum. Het ontwerp voor de verbouwing door Reset Architecture resulteert in een vernieuwde ordening met een duidelijk entree situatie vanuit de omringende openbare ruimte en een logische herschikking van het gebruik gericht op samenwerken en ontmoeten.

De monumentale villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. Het transparante vergadercentrum communiceert sprekend het openbare karakter van de publieke functie en verbind het bestuurlijke proces met de gemeenschap. Het hernieuwde gebouw is gasloos all electric uitgevoerd, met energielabel klasse A+++.

Aanleiding voor de verbouwing was een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik. Het gemeentehuis heeft 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe multifunctionele vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken. De raadsopstelling is in een handomdraai te transformeren tot ruimte met flexwerkplekken en lunchcafé.

Onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. De bestaande situatie miste de uitstraling van een openbaar gebouw. Het gemeentehuis bestond uit twee met elkaar verbonden gebouwen; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa stond.

Entree

Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale kwaliteit van de villa te benadrukken en een duidelijke entree te creëren.  Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels.

Symmetrische opzet gevels

De gevels van de villa hebben een symmetrische opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een midden risaliet en hoekpilasters. De toevoeging van Reset architecture is een ver doorgevoerde abstractie hiervan, het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt en de hoekoplossing verwantschap toon met de kroonlijst van de villa. De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels.

De zolderverdieping van de kantoorvleugels zijn geopend naar buiten, er is een dakkapel over de gehele lengte aangebracht die zorgt voor uitzicht en daglicht op de werkplekken. De kantoorvleugelgevels zijn aangepakt om het gehele complex beter als eenheid te presenteren. In de kopgevels zijn sleetse gevelplaten verwijderd en zijn de gevels aangeheeld met metselwerk en voorzien van een nieuwe kleur in Keim schilderwerk die zorgvuldig is afgestemd op de villa.

Gasloos

Het gemeentehuis is gasloos all electric uitgevoerd met energielabel klasse A+++ en EPC waarde = 0,63. Het nieuwe vergadercentrum, tussen de beide bestaande vleugels, heeft gezorgd voor een vermindering van het warmteverliesgevende oppervlak van de bestaande vleugels. De schil van het transparante volume is zeer goed geïsoleerd door middel van triple glas en een hoge isolatiewaarde van het dak. De benodigde verwarmingscapaciteit in het bestaande kantoorvleugels is verder verkleind door isolatie van de bestaande daken, na-isolatie van de gevels met voorzetwanden, het vervangen van alle kozijnen met HR++- glas en verbetering van de kierdichting.

Energiebesparing

Het gemeentehuis is voorzien van vloerverwarming als basisverwarming die opgewekt wordt met lucht-water warmtepompen. Het gemeentehuis is voorzien van een VRF systeem, een lucht-luchtwarmtepompsysteem waarmee het aanvullend wordt verwarmd en/of gekoeld. Voor de ventilatie van het gemeentehuis zijn drie luchtbehandelingskasten opgesteld die zijn voorzien van o.a. warmteterugwinning met een warmtewiel. Verdere energiebesparing is gerealiseerd door het aanbrengen van daglichtgeregelde LED verlichtingsarmaturen. De 200m2 PV dragen bij aan het benodigde elektrische vermogen. Op de zichtbare dakvlakken zijn de panelen volledig geïntegreerd in de afmeting van de dakpannen.

Circulaire bouw

De nieuwbouw is uitgevoerd in een lichte remontabele opbouw aansluitend bij een circulaire denkwijze. Tijdens de uitvoering zijn (sloop) onderdelen waar kan direct hergebruikt of beschikbaar gesteld voor hergebruik. Het project levert een kleine bijdrage aan de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. In de topgevels in de noordgevel zijn kasten ingebouwd voor vleermuizen en zwaluwen.

De vormgeving van de nieuwbouw toont een ver doorgevoerde abstractie van de verticale geleding en hoekpilasters in de eclectische villa. De dakrand die gespiegeld terugkomt als onderrand van het overstek is hierbij het beeldbepalende detail. Bij de villa is de dakrand uitbundig rijk en zwaarlijvig. In de nieuwbouw is het uiterste opgezocht om een verfijnd aanzicht te ontwerpen. De façade bestaat alleen uit lijsten van de vliesgevel, zonder verdere lijnvoering van dak- en voetranden. De gecombineerde gezette aluminium dak- en kliklijst laat een elegant flinterdun beeld zien. De open hoek uitgevoerd in structurele (triple glass) beglazing accentueert de scherpe bovenhoek en uit verwantschap met de geprofileerde kroonlijst van de villa.
Het vliesgevelsysteem is rondom ingezet als een lichtvoetige maar ook plechtige demarcatie van de ruimte. De eigenheid en samenhang van de ruimte is evident door de doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels met alzijdige lichtinval.

Aan de langszijde is een gevelstrook van eikenhouten latten aangebracht waarmee de bouwtechnische aansluiting met de bestaande kantoorvleugels en zijn goot uit het zicht is genomen. De houten latten komen in akoestische variant terug in de balustrade van de entresol op de 2de verdieping.

Projectgegevens

Naam project Gemeentehuis Geldrop-Mierlo
Locatie De Meent 2, Geldrop
Architectenbureau

Reset architecture

Projectteam

Theo Mathijssen
, Stephan Kentie, Willemijn Meeusen, Magdalena Obrusníková, Rolf van Boxmeer, Martyna Rajewska

Opdrachtgever(s)

Gemeente Geldrop-Mierlo

Hoofdaannemer

Moeskops

Interieurontwerper

BuroBas interieur

Adviseur constructie Ad Wouters constructie
Adviseur installaties W/E adviseurs
Leverancier(s) JMvanDelft, ETB van Keulen, CSB installatie, Janssens interieurbouw, Dynatherm,
 Lichtmeester verlichting
Start bouw Mei 2017
Oplevering November 2019
Bruto vloeroppervlakte 4500m2 m²
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.