Comfortabel wonen in woontoren The Muse

Comfortabel wonen in woontoren The Muse

Door: Petra Starink | 28-10-2020

In het Wijnhavenkwartier in Rotterdam staat de Muse, een markante woontoren ontworpen door Barcode Architects.  Het programma legt de nadruk op stedelijke woonkwaliteit, met ruimte voor sociale interactie, vitaliteit op het maaiveld en functies die het wooncomfort van de bewoners ondersteunen.

Comfortabel wonen in de binnenstad

In 2013 nam Barcode Architects het initiatief voor de ontwikkeling van de toren op het kavel Wijnhaven 69, waar toen nog een kantoor van de Gemeente Rotterdam gevestigd was. Met de aanstaande verhuizing van de Gemeente naar het nieuwe kantoor in De Rotterdam zou het oude pand leeg komen te staan. In plaats van een reactie van de markt af te wachten, maakte het bureau een ontwerp voor dit plot, waarna het met het plan naar investeerder Wilma Wonen stapte. Het voorstel overtuigde Wilma Wonen om het plot Wijnhaven 69 – en ook het aangelegen nummer 65, waar nu Barcode Architects’ 110 meter hoge CasaNova wordt gerealiseerd – te verwerven. Het programma voor de toren werd gedefinieerd na intensieve overlegsessies tussen Barcode Architects, adviseurs en ontwikkelaar, met als belangrijkste speerpunt ‘comfortabel wonen in de binnenstad’. Door de twee gebouwen vrijwel tegelijkertijd te ontwikkelen, bestond de mogelijkheid om functies ten dienste van beide torens aan te brengen.

Ontwerp van Barcode Architects

Het ontwerp van The Muse benadrukt de verbinding met de straat door zijn uitnodigende en transparante plint. In de plint bevinden zich ook een karakteristieke centrale lobby en grote commerciële ruimtes, die de connectie tussen het volume en de stedelijke omgeving ondersteunen. De drielaagse parkeervoorziening is bovengronds gerealiseerd, maar ligt aan de zijde van de Wijnhaven verscholen achter de appartementen.

Woontorens verbonden door groene daktuin

Tussen de vijfde en achtste verdiepingen maakt het volume een herkenbare knik naar het noordwesten, waardoor het ruimte creëert tussen het eigen volume en de CasaNova, die op het aanpalend plot met zijn karakteristieke driehoekige volume vanaf 2022 het ensemble compleet zal maken. De torens worden verbonden door een grote, groene daktuin op de vijfde verdieping, die extra buitenruimte biedt voor de bewoners van The Muse en de CasaNova. Doordat de daktuin niet op het dak van de toren, maar op het lager gelegen niveau vijf ligt, ontstaat er een interessante dialoog tussen de tuin en de stedelijke omgeving op maaiveld. Op deze vijfde laag zijn ook de gemeenschappelijke functies voor de bewoners van beide torens gesitueerd, zoals hotelkamers die bewoners voor hun gasten kunnen reserveren, een sportfaciliteit, een gemeenschappelijke werkruimte en een comfortabele keuken direct aan het dakterras.

Skyline van Rotterdam

The Muse verrijkt de skyline van Rotterdam met een nieuw, sculpturaal silhouet. De meer gesloten antraciete gevels vormen een donkere band rondom de toren. Deze gevels, met kleinere openingen die de appartementen van daglicht voorzien en voldoende privacy tegenover de nabijgelegen torens bieden, contrasteren met de ruime, helderwitte balkons aan de noord- en zuidkant. Door hun onderlinge verspringing hebben deze een dubbele hoogte en zorgen ze voor optimale daglichttoetreding binnen de appartementen. De balkons bieden alle appartementen royale buitenruimtes en kijken op het zuiden uit op de Maas en op het noorden op het stadscentrum.

Hoogbouwvisie

Met de uitwerking van The Muse liep Barcode Architects voor op de ontwikkeling van de Rotterdamse hoogbouwvisie die in 2019 werd gepresenteerd. Tot 2040 moeten er in Rotterdam 50.000 woningen worden bijgebouwd. Verdichting door hoogbouw is een uitkomst, maar torenhoge anonieme volumes, waarin bewoners nauwelijks ervaren wie hun buren zijn, zijn een bezwaar. De hoogbouwvisie is toegespitst op de menselijke stad, met meer sociale interactie tussen bewoners, vitaliteit op het maaiveld en gezonde leef- en werkomstandigheden.

Projectgegevens

Naam project The Muse
Locatie Rotterdam
Programma/functie Appartementen, daktuin, gym, hotelkamers, commerciële ruimte, parkeervoorziening
Architectenbureau Barcode Architects
Opdrachtgever(s) VOF WH69 & Wilma Wonen
Adviseur installaties Mabutec
Adviseur akoestiek ABT (bouwkundige uitwerking, akoestiek, brandveiligheid en bouwfysica)
Adviseur bouwmanagement IMD
Start bouw 2014
Oplevering 2020
Bruto vloeroppervlakte 20.000 m²
Beeld Barcode Architects- Christian van der Kooy

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.