Gevel geeft gebouw nieuwe identiteit

Gevel geeft gebouw nieuwe identiteit

Door: Petra Starink | 04-04-2016

Een jaren zeventig gebouw op het Lucentterrein in Hilversum is naar ontwerp van Studioninedots getransformeerd tot een nieuw hoofdkantoor voor woningcorporatie de Alliantie. Een groot aantal wanden en vloeren zijn verwijderd uit de betonconstructie waardoor er een vide is ontstaan van 4 verdiepingen met veel daglicht, dat de diverse afdelingen verbindt.

In het ontwerp was verbinden een leidend principe. De ontvangsthal, het restaurant, de bibliotheek en de pantry’s hebben allemaal een plaats gekregen aan het atrium. Het atrium wordt ruimtelijk versterkt door doorstekende stalen trappen, overhangende balkons, passages en doorzichten, maar vooral doordat de vide binnen het beton-grid verspringt per verdieping. Aan de buitenkant is dit goed te zien, grote glasvlakken binnen de kaders van de betonnen draagconstructie sparen een Tetris-achtige vorm uit in de antraciet geschilderde gevel waardoor het gebouw ook een nieuwe identiteit heeft gekregen.

Weglaten van vloeren en wanden

Binnenin het gebouw is duidelijk dat het weghalen van vloeren en muren letterlijk ruimte heeft geboden aan meer daglicht in het met 22 meter diepe gebouw. Het constructieve raamwerk van het atrium is gevuld met geperforeerde houten panelen en stalen puien. Naast de akoestische kwaliteit zijn de wanden ook gebruikt voor het opnemen van de pantry’s, bibliotheek, kastruimte en display-plekken.

Herontwikkeling

Op dit moment wordt het voormalige industrieterrein Lucent in Hilversum herontwikkeld tot woon-werkgebied. De bedrijven sloten er in de jaren tachtig hun deuren en van de vijf kantoorgebouwen bleven er 2 behouden. Naast het kantoorgebouw van de Alliantie transformeert Studioninedots een tweede gebouw tot appartementencomplex. Eind 2016 wordt hier de oplevering van verwacht.

Projectgegevens

Naam projectHoofdkantoor de Alliantie
LocatieLarenseweg, Hilversum
Programma/functieKantoor, transformatie van 7.940 m2 BVO en ontwerp interieur
ArchitectenbureauStudioninedots
ProjectteamStijn de Jongh, Jurgen van der Horst
Opdrachtgever(s)de Alliantie
HoofdaannemerVan Wijnen Utrecht BV
InterieurontwerperDesignteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl. Meubelwerk: Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory.   Grafisch ontwerp: Lesley oore
Opleveringjanuari 2016
BeeldPeter Cuypers

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.