Golvende gevel Zalmplaatschool Rotterdam

Golvende gevel Zalmplaatschool Rotterdam

Door: Petra Starink | 16-03-2017

De Zalmplaatschool in Rotterdam, ontworpen door Diederendirrix architecten heeft door de afgeronde hoeken en kleurgebruik een speelse uitstraling gekregen. De golvende voorgevel springt terug waardoor voor het gebouw een ruim schoolplein is ontstaan en de entrees op een vanzelfsprekende manier luifels hebben gekregen. De gevel is opgebouwd uit horizontale betonbanden en zachtrood metselwerk. Goudgele aluminium letters markeren de ingang van de school.

Houten tribunetrap

De basisschool in de woonwijk Zalmplaat was dringend aan vervanging toe. Diederendirrix maakte het ontwerp voor het nieuwe schoolgebouw voor 20 klassen verdeeld over 2 lagen. De indeling van de school is eenvoudig: klaslokalen aan de buitengevels rond een centrale aula. Deze is twee lagen hoog met een grote, houten tribunetrap. Het plafond is afgewerkt met houten latten.

Flexibele ruimtes

Door het clusteren van de aula met het speellokaal en door speelhoeken en werkplekken aan de gangen te koppelen worden de ruimtes flexibel gebruikt. Het speellokaal kan geheel geopend worden naar de aula en het heeft ook een directe verbinding met het schoolplein. Via een brede traptribune aan de buitenzijde van het gebouw is de speelplaats ook vanaf de verdieping te bereiken. Deze tribune kan dienst doen als theater of buitenlokaal.

Projectgegevens

Naam project Zalmplaatschool
Locatie Aalreep 8, Hoogvliet
Programma/functie Leren en ontmoeten
Architectenbureau Diederendirirx architecten    
Projectteam Paul Diederen, Jeroen Schipper, Fabianne Riolo
Opdrachtgever(s) Dura Vermeer Bouw & Vastgoed
Start bouw januari 2014
Oplevering februari 2016
Bruto vloeroppervlakte 2500 m²
Beeld Scagliola/Brakkee

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.