Hemels licht

Hemels licht

Door: Jacqueline Knudsen | 09-04-2014

Gecharmeerd van de idyllische locatie, kocht architect Franz Ziegler in 2010 een voormalige catechisatielokaal in het oude centrum van Overschie. Aanvankelijk dacht hij alleen de voorgevel te behouden en de rest te slopen ten behoeve van nieuwbouw. Toen na verwijdering van het plafond een prachtige spantenkap tevoorschijn kwam, besloot hij tot een ingrijpende renovatie. Uitgekiend aangelicht, is de kap nu een blikvanger in zijn sfeervolle woning.

De Grote Kerk in het eeuwenoude lintdorp Overschie is in 1899 door een brand verwoest en in 1901 weer herbouwd. Architect Barend Hooijkaas werd destijds gevraagd om niet alleen de kerk, maar ook een catechisatielokaal te ontwerpen. Dat lokaal is gebouwd tussen het armhuis en de pastorie tegenover de kerk, aan een gebogen straat rond de kerktuin met een monumentale beukenboom, ook uit 1901. Ziegler woonde er vlakbij en toen hem ter oren kwam dat de kerk het pand wilde afstoten, begon hij ideeën te vormen om hier voor zichzelf een nieuwe woning te creëren achter de oude gevel. Bij het strippen van het casco kwam een bijzondere spantenkap tevoorschijn. Dat was voor Franz Ziegler de reden om het gebouw te behouden. Het lokaal, dat tot 2010 in gebruik was door de Christelijke Jongerenvereniging, was één grote ruimte met op de verdieping een U-vormige omloop. Het pand was scheefgezakt en de plankenvloer moest er helemaal uit. Ziegler hergebruikte de planken en balken van de vloer in zijn woonstudio.

Projectgegevens

TekstJacqueline Knudsen
FotografieAnja Schlamann, Jacqueline Knudsen
ArchitectFranz Ziegler
LocatieOverschiese Dorpstraat 98 Rotterdam
AannemerErnst Abbas
LichtplanPaul van Laak

Gerelateerd

Tags: , , ,