Herbestemming Pathologie Laboratorium Leiden

Herbestemming Pathologie Laboratorium Leiden

Door: Petra Starink | 31-01-2018

Het voormalige Pathologie Laboratorium van de Universiteit Leiden uit 1925 is getransformeerd naar 125 woonstudio’s. Om het pand zijn kracht te laten behouden heeft A&R10 architecten zo min mogelijk ingrepen gemaakt. Door de sloop van diverse gebouwdelen ontstonden ‘sloopwonden’ die strak zijn afgewerkt en duidelijk zichtbaar zijn.

Gevelbeeld

Opdrachtgever Coen Hagedoorn Bouwgroep wilde een overzichtelijk complex realiseren met strakke ingrepen en in het gevelbeeld passende buitenruimtes. A&R10 werd gevraagd hierop een visie te ontwikkelen. “In die visie moesten de welstandscommissie én de monumentencommissie zich kunnen vinden”, vertelt architect Joost van Nes. A&R10 onderzocht de latere toevoegingen aan het Pathologie Laboratorium en de architectonische structuur van de gevels. Het architectenbureau maakte een heldere analyse en een plan van aanpak dat de gewenste ingrepen verantwoordde.

Herbestemming

De structuur van het Pathologie Laboratorium is grotendeels behouden. Om herbestemming mogelijk te maken, waren ingrepen nodig aan zowel buiten- als binnenzijde. “Door de sloop van diverse gebouwdelen ontstonden ‘sloopwonden’. Wij vulden deze in met afwijkende materialen, waardoor duidelijk zichtbaar is dat het om nieuwe toevoegingen gaat. Deze leesbare ingrepen hebben een historische en architectonische meerwaarde.

Kleurenonderzoek

“Het Pathologie Laboratorium is niet gebouwd om in te wonen”, zegt Van Nes. “Het was dan ook een uitdaging om het pand te laten voldoen aan de huidige eisen op het gebied van comfort en energiegebruik. Op enkele plekken hebben we originele beglazing gecombineerd met onverwarmde gangruimte.” Bij historisch kleurenonderzoek werd een groene kleur ontdekt die wij later medisch groen zijn gaan noemen. Deze kleur is gebruikt bij de oorspronkelijke toegangsdeuren en bij de nieuw gerealiseerde trappen.

Verspringende gevels

De verspringende gevels van het gebouw heeft A&R10 benut om buitenruimtes te realiseren. Tussen vooruitstekende geveldelen zijn balkons geplaatst en op de 2de verdieping is een onopvallend dakterras gerealiseerd. Het karakter van de gevels wordt versterkt door de nieuwe toevoegingen. De trappen en gevelinvullingen zijn eigentijds en minimalistisch vormgegeven, waardoor ze niet op de voorgrond treden.

Projectgegevens

Naam projectPathologie Laboratorium
LocatieCampus Boerhaave, Leiden
Programma/functieAppartementen
ArchitectenbureauA&R10 architecten
Opdrachtgever(s)Coen Hagedoorn Bouwgroep
BeeldSuzanne Paap Fotografie Zinnenprikkelend

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie