Powerhouse Company ontwerpt paviljoen Obe

Powerhouse Company ontwerpt paviljoen Obe

Door: Petra Starink | 01-02-2018

Voor het programma Leeuwarden – Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa heeft Powerhouse Company het Obe paviljoen ontworpen. Het paviljoen bestaat uit glas en golvend hout en is bedoeld voor de Lân fan taal (Land van Taal) manifestatie. In het paviljoen is een bezoekerscentrum, expositieruimte en een openluchttheater te vinden. Het paviljoen is genoemd naar de Friese dichter Obe Postma. Op 2 februari wordt het paviljoen met een tentoonstelling van de Britse kunstenaar Tim Etchells officieel geopend voor het publiek.

Paviljoen met golvend houten dak

Het ontwerp van Powerhouse Company bestaat uit een transparant volume met het bezoekerscentrum en de expositieruimte, bekroond met een golvend houten dak dat dienst doet als publieke tribune. Deze permanent toegankelijke tribune opent zich naar het Oldehoofsterkerkhof, een historisch plein dat voornamelijk wordt gebruikt voor grote evenementen. Het paviljoen versterkt daardoor de functie van het plein als een ruimte voor optredens en ontmoetingen.

Compact en energie-neutraal gebouw

Duurzaamheid en innovatie waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Het eindresultaat is een compact en energie-neutraal gebouw met een open plattegrond. De natuurlijke materialen, die op een innovatieve manier zijn toegepast, zijn goed geschikt voor hergebruik. Met het Obe paviljoen wil Powerhouse Company een blijvende nalatenschap voor Leeuwarden creëren.

Gebouwd in kort tijdsbestek

Tijdens het ontwerpproces heeft Powerhouse Company veel aandacht besteed aan het creëren van een 3D model van de trappartij, dat gebruikt kon worden voor het frezen van de houten gebouwdelen. Hierdoor was het mogelijk om het paviljoen met een hoge mate van precisie en binnen een kort tijdsbestek te bouwen. Dit was met name van belang omdat er minder dan twee jaar tijd zat tussen het schetsontwerp en de oplevering van het gebouw – de opening van de Culturele Hoofdstad.

Bekijk de video

Projectgegevens

Naam projectObe paviljoen
LocatieLeeuwarden - Ljouwert, Nederland
ArchitectenbureauPowerhouse Company
ProjectteamNanne de Ru, Stefan Prins, Max Tala Nossin, Peter Lee, Melanie Lo, Helena Tse, Joppe Kusters, Michael Schuurman, Erwin van Strien, Gert Ververs
Opdrachtgever(s)Provinsje Fryslân
Adviseur installatiesProJoule, Jan de Boer
Adviseur bouwfysicaBreedID, Gilbert van der Lee
Bruto vloeroppervlakte500 m²
BeeldOssip van Duivenbode

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie