Hoge Raad door Kaan Architecten

Hoge Raad door Kaan Architecten

Door: Petra Starink | 07-04-2016

Het gebouw de Hoge Raad der Nederlanden is door Kaan Architecten ontworpen binnen een internationale publiek-private samenwerking. Het gebouw toont een relatie tussen openheid en veiligheid. Het gebouw van 18.000 m2 huisvest 350 werkplekken en staat in het historische stadscentrum van Den Haag, aan de Korte Voorhout en naast het Malieveld.

 

De hoofdentree wordt geflankeerd door zes zittende rechtsgeleerden in brons op sokkels, waarbij de overgang van de straat naar het interieur subtiel wordt gemarkeerd door een dunne glasgevel. De transparantie van het gebouw geeft uiting aan de toegankelijkheid voor het publiek, als aan de degelijkheid en duidelijkheid van de rechterlijke oordelen.

Vloeren en wanden van grijs kalksteen

De entreehal met de zittingszalen en de persruimte is het dubbelhoge publieke deel over de volle lengte van het gebouw. Vloeren en wanden zijn bekleed met licht grijs kalksteen. De grote zittingszaal met een tribune voor circa 400 bezoekers en de kleine zittingszaal voor ongeveer 80 bezoekers hebben een voorname achterwand van dunne platen albast met bruine aders. Midden in de entreehal, aan de wand van het vierkante plein tussen de twee zittingszalen in hangt het schilderij “Hoge Raad”, in opdracht gemaakt door Helen Verhoeven.

Daglicht

Op de bovenste verdiepingen liggen de kantoren, een bibliotheek met studieplekken, een restaurant, raadkamers en vergaderkamers. Daglicht valt volop het gebouw binnen door diverse daklichten in de gebieden van de Raad en van het Parket. Deze twee afdelingen onderscheiden zich door het gebruik van verschillende materialen: verticaal gestreept Marmara Equator marmer bij de Raad, een organisch Skyline marmer bij het Parket. Om de vides heen liggen pantries, zitplekken en boekenkasten.

Het licht, de zichtlijnen over en weer, naar boven en beneden, de doorzichten, stimuleren groeten en ontmoeten. In de loop van de dag worden drie gevels door de zon beschenen. Die zijn als klimaatgevels uitgevoerd, met een ruime spouw in de cassettes, ze houden niet alleen het licht tegen maar ook het geluid van buiten. De wering van zonneschijn en daglicht kan individueel bediend worden.

PPS

Het nieuwe onderkomen is via een publiek-private samenwerking (pps) tot stand gekomen. Het contract omvat het ontwerp, bouw, financiering, beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 30 jaar. Na een Europees aanbestedingstraject hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Rijksvastgoedbedrijf consortium Poort van Den Haag gekozen voor de realisatie van deze opdracht. Poort van den Haag is een samenwerkingsverband van BAM PPP B.V., PGGM , BAM Bouw en Techniek B.V., ISS Nederland B.V. en KAAN Architecten. Deze samenwerkingsvorm levert een hoogwaardig en toekomstbestendig gebouw op voor de Hoge Raad. Over de totale contracttermijn zijn er aanzienlijke kostenbesparingen ten opzichte van traditionele bouw en inhuur van dienstverlening.

Op zaterdag 23 april heeft de Hoge Raad der Nederlanden open dag en kunnen bezoekers het gebouw bewonderen.

Projectgegevens

Naam projectHoge Raad der Nederlanden
LocatieKorte Voorhout 8, Den Haag
ArchitectenbureauKaan Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)  
Projectteam

Allard Assies, Luca Baialardo, Christophe Banderier, Bas  Barendse, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Marten Dashorst, Luuk Dietz, Willemijn van Donselaar, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Cristina Gonzalo Cuairán, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Marlon Jonkers, Jan Teunis ten Kate, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Ana Rivero Esteban, Joeri Spijkers, Koen van Tienen, Noëmi Vos

Opdrachtgever(s)Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf Opdrachtnemer: Consortium Poort van Den Haag: BAM PPP B.V., PGGM, BAM Bouw en Techniek B.V., ISS Nederland B.V.en KAAN Architecten
Adviseur constructieArup nederland
Adviseur installatiesBAM Bouw en Techniek
Adviseur bouwfysicaDGMR
Adviseur akoestiekLevel Acoustics    
Start bouwseptember 2013
Opleveringjanuari 2016
Bruto vloeroppervlakte18.000 m2 (inclusief ondergrondse parkeergarage) m²
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW€ 59.000.000 € (realisatie)
BeeldKaan Architecten

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.