KAAN Architecten ontwerpt OZC Tilburg University

KAAN Architecten ontwerpt OZC Tilburg University

Door: Petra Starink | 26-04-2016

Op de campus van Tilburg University komt het Onderwijs en Zelfstudiecentrum (OZC), ontworpen door KAAN Architecten in samenwerking met VORM. Het ontwerp van KAAN Architecten toont een OZC dat vierkant van opzet is en betrekkelijk laag, zoals verschillende andere gebouwen op de campus. Het past goed tussen de bomen en bij de andere gebouwen. Met het gebouw van 11.000 vierkante meter vloeroppervlak wil de universiteit de studenten beter faciliteren en de kwaliteit van het onderwijs verhogen. Eind 2016 zal met de bouw worden gestart, in het najaar van 2017 moet de oplevering plaatsvinden.

Het nieuwe gebouw verschilt wezenlijk van het centrale universiteitsgebouw Cobbenhagen, de voormalige Katholieke Hogeschool, waarmee de universiteit begin jaren zestig begon. Dit besloten gebouw van architect Jos Bedaux haalt met twee hoven het landschap naar binnen. Het centrum van KAAN Architecten daarentegen gaat op in het landschap. Met veel daglicht en radicale doorzichten vloeien gebouw en omgeving in elkaar over. De beslotenheid van de studieruimten is die van een open plek in het bos.

Verdiept auditorium

Het OZC dat alle faculteiten ten dienste staat zal bezocht worden door ongeveer 2500 studenten en docenten. Het OZC is ruim opgezet. De corridors zijn breed, licht en hoog, tot zes meter aan toe. Het  programma omvat een groot aantal studieplekken en groepsruimten, naast uiteenlopende collegezalen, die allemaal zijn voorzien van communicatiemiddelen. Een centraal geplaatst auditorium is verdiept gelegen, waardoor het gebouw doorzichtig blijft.

Consortium

Het consortium dat de opdracht heeft verworven bestaat naast  VORM en KAAN Architecten uit Pieters Bouwtechniek, J.van Toorenburg Installatieadviseur, Bosch Slabbers, Buro Bouwfysica, OPPS, ABT, De Jong Installatietechniek, Steegman Electrotechniek, De Groot & Visser, Oranje Dak, GWS De Schoonmaker en Casper de Haan Groep.

Projectgegevens

Naam project Onderwijs en Zelfstudiecentrum (OZC)
Locatie Campus University Tilburg
Programma/functie
Auditorium,
onderwijsruimten, collegezalen, studieplein, zelfstudieplekken, digi
tale examenruimtes, restaurant,
vergaderruimtes,
lounge area
Architectenbureau KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)
Projectarchitect
Alejandro Gonzáles Pérez, Martina Margini, Kevin Park, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos,
Yang Zhang
Opdrachtgever(s) Tilburg University
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties E-installaties:Steegman Installatietechniek, Technische installaties: J.van Toorenburg Installatieadviseur
Adviseur akoestiek Buro Bouwfysica
Adviseur bouwmanagement VORM
Start bouw 2016
Oplevering 2017
Bruto vloeroppervlakte 11.000 m2 m²
Beeld KAAN Architecten

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.