Gevel van glazen stenen MVRDV

Gevel van glazen stenen MVRDV

Door: Jacqueline Knudsen | 26-04-2016

Onlangs opende in de PC Hooftstraat in Amsterdam een winkel met een bijzondere glazen gevel, die oude vormen verenigd met nieuwe technieken. De gevel van begane grond en eerste verdieping is nieuw opgetrokken in glazen bouwstenen, glazen kozijnen en glazen architraven in een vormgeving die aansluit op de bouwstijl van de oorspronkelijke gesloopte panden en de nog bestaande belendende panden. Het idee en het ontwerp zijn van architectenbureau MVRDV, uitgewerkt in een team met Gietermans & Van Dijk Architecten, TU Delft, Brouwer & Kok ingenieurs, ABT Raadgevende Ingenieurs, Poesia (onderdeel van Vetreria Resanese) glasfabrikanten uit Italië en aannemer Wessels Zeist.

De bijna volledig glazen gevel bootst de gevels van de panden die zijn gesloopt tot in detail na, maar is in verticale richting uitgerekt om te voldoen aan bestemmingsplannen en binnenruimte te vergroten. Ter hoogte van de overgang van 1e naar 2e verdieping gaan de glazen stenen over in bakstenen voor de gevels van de appartementen.

Massief glazen stenen

MVRDV werkte nauw samen met een aantal partners om nieuwe technologieën te ontwikkelen. De massief glas stenen 24,7 x 11,6 x 5,3 cm en worden gelijmd tot ‘metselwerk’. De stenen zijn gegoten door Poesia in Resana, in de buurt van Venetië. Gezamenlijk onderzoek van de TU Delft, ABT en aannemer Wessels Zeist, heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe montagetechniek met een hoge sterkte. Dankzij een nieuw ontwikkelde UV-gebonden, transparante lijm van DELO Industrie Klebstoffe GmbH & Co. KGaA, kan traditionele mortel achterwege blijven.

Sterk en recyclebaar

Ondanks het delicate uiterlijk, is uit testen gebleken dat de glasconstructie in veel opzichten sterker is dan beton. Zo kan de volledige glazen architraaf een kracht van maximaal 42.000 Newton weerstaan; het equivalent van twee SUV’s.
Deze nieuwe bouwmethode minimaliseert afvalstoffen, alle glascomponenten zijn volledig recyclebaar. Uitzonderingen op deze regel vormen extra beveiligingen, zoals een stalen beveiligingsstrook in de glazen deur en de betonnen plint, die is ingepakt in spiegelende materialen en die ramkraken moet voorkomen.

De winkel wordt tijdelijk geëxploiteerd door de Franse modehuis Chanel, die anderhalf jaar later terugkeert naar de oude locatie elders op de PC Hooftstraat, ook eigendom van Warenar.

Programma: 620 m2 winkelruimte en 220 m2 appartementen
Ontwikkelaar: Warenar
Architect: MVRDV  i.s.m. Gietermans & Van Dijk Architecten
Realisatie: 2015-2016
Fotografie: ScagliolaBrakkee

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.