Kleurrijk kamperen

Kleurrijk kamperen

Door: Peter Visser | 15-07-2014

Op Camping Zeeburg in Amsterdam, gelegen tussen Zeeburg en IJburg aan het IJmeer, is het een kleurrijk geheel. Niet alleen zijn er tenten in allerlei tinten, ook alle gebouwen op het terrein zien er vrolijk gekleurd uit, waaronder de winkel, het restaurant en de sanitairgebouwen. Onlangs zijn daar een aantal cabins in drie clusters aan toegevoegd naar ontwerp van K3H Architecten, passend in het heldere kleurenpalet.

Camping Zeeburg biedt plaats aan tenten en campers en heeft daarnaast wagonettes (een soort omgebouwde schaftketen) en cabins. Cabins zijn kleine overnachtingseenheden zonder sanitair, geclusterd in drie gebouwen. De oorspronkelijke cabins waren in de loop der jaren te klein, te lawaaiig, te koud en te gammel om langer te verhuren. De bestaande gebouwen hadden een uitwaaierende vorm waardoor er veel zicht was op de ruimte erachter, een principe dat ook bij de wagonettes uit 2009 is toegepast. Datzelfde principe is weer toegepast in de nieuwbouw waarbij de afmetingen van, en de afstand tussen de gebouwen groter is geworden.

De toegestane bouwhoogte was vijf meter met een vrijstelling van één meter extra. Zes meter dus, genoeg voor twee lagen met een plat dak. Omdat platte daken niet bij het karakter van de camping passen is gebruik gemaakt van het hoogteverschil van één meter waarbij het gebouw trapsgewijs het terrein volgt. Hierdoor werd een tweede verdieping met schuin dak aan de waterzijde van de gebouwen alsnog mogelijk. Het mos-sedumdak is ingezet als verbindend element en maakt van elk gebouw een geheel. De gevels van de individuele units hebben allemaal een eigen kleur gekregen, het felst aan de campingzijde, iets meer ingetogen aan de waterzijde. De laagstgelegen cabins staan bijna met hun voeten in het water, maar, zo verzekert architect Ralph Willemsen van K3H Architecten mij, de camping ligt vlak achter de sluizen van Amsterdam. Van hoog en laag water is daarom geen sprake, dus natte voeten zijn er niet bij.

Geen familiecamping

Ieder gebouwtje omvat een eenpersoonsunit, vijf tweepersoonsunits en vier luxe twee- of gewone vierpersoonsunits. Elke unit heeft naast de deur een groot raam met een extra diepe negge zodat er aan de buitenzijde een vensterbank is ontstaan. Hierdoor kunnen gebruikers buiten zitten zonder met stoelen te hoeven slepen. Door deze vensterbanken te verlengen tot hoekbanken, heeft elke unit zijn eigen semi-privé buitenruimte gekregen.

De camping is geen familiecamping, dan zouden de cabins er heel anders hebben uitgezien. Het is duidelijk gericht op jongere backpackers die vanwege hun financiën graag kamperen, maar toch op een steenworp afstand van het Amsterdamse centrum willen zitten. Het is een soort kleurrijke Lowlands camping zonder bijbehorend festival, al zal er in de zomer heus wel eens een liedje op de gitaar klinken.

Projectgegevens

Architect K3H Architecten
Projectteam Ralph Willemsen, Alphons Wilhelm, Peter Millenaar, Dennis Oechies.
Projectarchitect Ralph Willemsen
Opdrachtgever Camping Zeeburg
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Felix, IJselmuiden
Start bouw september 2012
Oplevering maart 2013
Bruto vloeroppervlakte 544m2

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.