Koperen kubus

Koperen kubus

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-09-2013

Architect Herman Prast is een man met uitgesproken mening over het vak. Wie een kleurig huis vol met meubels en gezellige details wil, is bij hem aan het verkeerde adres. Prast heeft een voorkeur voor openheid, heldere, doorgaande lijnen en natuurlijke materialen. Die strenge ontwerpopvatting komt ook in zijn eigen huis tot uitdrukking, een dubbelappartement in het Funenpark in Amsterdam.

Voordat Herman Prast zijn eigen woning ontwierp, woonde hij met echtgenote Helma in een bovenhuis in het centrum van Amsterdam. Toen er kinderen kwamen, ontstond er behoefte aan meer ruimte. In 2006 kocht hij een dubbelappartement van 200 m2 op de begane grond in het Funenpark, een nieuwe woonwijk in een parkomgeving naast de Czaar Peterbuurt. Zowel buiten als binnen is hier volop ruimte. Bovendien ligt het park op loopafstand van zijn bureau &Prast&Hooft, dat hij samen met Ronald Hooft runt.

Om het appartement open te houden, ontbreekt de entreehal. Bij binnenkomst val je letterlijk met de deur in huis en sta je meteen in een grote ruimte. Een leidingkoker die halverwege de rechtermuur uitsteekt, werkte Prast weg in een doorlopende kastenwand van een meter diep. Behalve leidingen herbergt de kastenwand verschillende functies als garderobe, toilet, keukenapparatuur, opbergruimte, wasmachine, droger en droogruimte. Alles gaat schuil achter plafondhoge, greeploze deuren met bruin wengéfineer.

Op de vloer ligt een crèmekleurige Spaanse natuursteen die ook verouderd mooi blijft. Een klein niveauverschil halverwege zorgt voor een verdeling van de ruimte. Het voorste deel is in gebruik als woonkeuken. In een nis in de kastenwand is een kookplaat gebouwd. Evenwijdig daaraan staat een aluminium keukenblok met eveneens greeploze lades. Op de plek van de leidingkoker van het tweede appartement werd de muur opengemaakt en met matglas gedicht. In de koker zelf plaatste Prast dimbare tl-lampen, waardoor de woonkeuken een functionele lichtwand kreeg die het esthetisch ook goed doet.

De hoger gelegen ruimte achter de keuken is deels bibliotheek. Hier staat een zelfontworpen boekenkast tegen een matglazen achterwand. ‘Een open kast past eigenlijk niet in het minimalistische concept. Maar Helma wilde graag wat kleur. Daar zorgen de boeken voor.’

Projectgegevens

FotografieJeroen Musch, Rob t Hart
OpdrachtgeverParticulier
OntwerpPrastHooft, Amsterdam
ProjectteamHerman Prast, Martijn Meester
Meubelontwerp keukenB3 Bulthaup
Elektrische installatiesHogeterp & Beets Electro Engineering, Wormerveer
Vloeren natuursteenCrema Marfil
Vloeroppervlakte196 m2
Start ontwerpSeptember 2003
Start bouwNovember 2005- Verbouwing in 2012
Bouwsom€175.000
TekstEmy Vesseur

Schuifdeuren aan weerszijden van de kast geven toegang tot de slaapvertrekken van zoon Zeno en dochter Zoe aan de achterkant van het appartement. ‘De schuifdeuren zorgen voor privacy, maar de ruimte blijft wel open. En daglicht kan via het matglas het woongedeelte binnenvallen.’

In de slaapkamer van Zoe is in de doorgetrokken kastenwand een bedstee gemaakt. Aan de linkerkant hangt een werkblad aan de muur. De kamer van Zeno heeft een identieke indeling. In beide kamers bestaat de verlichting uit een ultradunne tl-buis, die in een gleuf van het plafond is weggewerkt. 

Kopervlechtwerk

Prast kocht de appartementen voor de bouw en bedong een casco oplevering. De garages werden bij de woonruimte getrokken en in de betonnen tussenwand liet hij zoveel mogelijk openingen maken. ‘Ik heb een hekel aan gangen met deuren en wilde één grote ruimte. De muur heeft uiteindelijk vier openingen, twee brede en twee smalle. Meer was niet mogelijk.’ In het midden van het tweede appartement plaatste Prast een vierkante doos met verschillende compartimenten, bedoeld voor slapen, douchen en baden. Eén kant van de doos kwam tegen de tussenwand te staan, zodat je via twee doorgangen om de doos heen kunt lopen.

‘Ontwerpen is heel lastig als een deadline ontbreekt. Ik bedacht wel tien materialen om de doos mee af te werken.’ Het werd gevlochten koper, een toepassing die hij ooit ergens had gezien. ‘Ik ben nog steeds blij met die keuze. Koper leeft en geeft de toch wat kille ruimte warmte.’ 

Herindeling

De eerste jaren sliep het gezin in de koperen doos: de kinderen in nissen aan de ene kant, Prast en zijn vrouw in een nis aan de andere kant. Toen de kinderen ouder werden, wilden ze ieder graag een eigen kamer. ‘Vorig jaar heb ik de boel verbouwd, maar de doos wilde ik niet opgeven. De nissen heb ik alleen andere functies gegeven.’

De ruimte achter de doos deelde Prast in tweeën: de eerste ruimte is in gebruik als ouderslaapkamer, af te sluiten met schuifdeuren met spiegelglas; in de tweede slaapt jongste zoon Noah. Voor hem ontwierp Prast een plafondhoge bedombouw van Fins vurenmultiplex, waarin lades, kasten en een schuifdeur zijn verstopt.

De voormalige alkoven van de kinderen werden inloopkasten voor speelgoed en kleding en een tweede badkamer. Van de open slaapruimte van de ouders maakte Prast een tv-kamer in loungesfeer. Om de ruimte geluiddicht te maken, is de nis aan de buitenkant afgesloten met glas. De nieuwe doucheruimte werd bekleed met zwart PVC en kreeg een strak wastafelmeubel van wit Corian met daarachter een glazen douchewand. De grotere, open badnis om de hoek is rondom afgetimmerd met zwart betonplex. In het midden staat een ovale badkuip van wit composietsteen. Daarnaast is een aparte wastafelnis met een spiegelwand en zijwanden bedekt met zwarte rivierkiezels. Een tweede toilet achter de wastafelnis is bereikbaar via de badruimte.

Puur natuur

Een glaswand in de grootste opening tussen de appartementen scheidt de woonkeuken van het zitgedeelte voor de kubus. Ook hier is het interieur met een minimum aan meubelstukken open en rustig gehouden. Voor de ramen hangen gordijnen van aaneengebonden leren strookjes en op de achterwand zit Japans grasweefselbehang. ‘Materialen zijn het mooist zoals ze van nature zijn. Puur, in hun oorspronkelijke kleur hebben ze hun eigen warmte.’

Gerelateerd

Tags: ,