Multiplex verbindt

Multiplex verbindt

Project
Door: Emy Vesseur | 22-01-2014

Als cadeautje voor zijn negenentwintigste verjaardag kocht architect en stedenbouwkundige David Dooghe in 2009 een bovenwoning van 70 m2 in de Rotterdamse wijk Cool. ‘Ik had genoeg van huren en was toe aan een eigen plek.’ De transactie viel onder de regeling Maatschappelijk Verantwoord Eigendom die kopers stimuleert minimaal vijf jaar in de woning te blijven wonen. Maar Dooghe peinst er niet over te vertrekken.

 

1. De voormalige huurwoning van David Dooghe ligt op de derde verdieping van een huizenblok uit 1905 aan de Boomgaardsstraat, een zijstraat van de Witte de Withstraat. Dooghe: ‘Het huis werd op Funda aangeboden door Woonstad Rotterdam. Behalve aantrekkelijk geprijsd, was de locatie in het centrum precies wat ik wilde. Na twee keer kijken, heb ik het gekocht.’ Daarna heeft hij het zelf gerenoveerd met de hulp van zijn vader, die aannemer is.

2. De huidige L-vorm is ontstaan door samenvoeging van anderhalve woning tijdens de stadsvernieuwing in de jaren tachtig. Na de koop heeft Dooghe de woning gestript en opnieuw ingedeeld. Op één dragende muur na, zijn alle wanden verwijderd. De nieuwe indeling is uiterst efficiënt en bestaat uit een gecombineerde woon-, werk- en eetkamer met een centrale keuken, entree, gang met berging, wc, douche en kastruimte en een aparte slaapkamer. Voor de afwerking en inrichting gebruikte hij een minimum aan materialen en meubelstukken.

3.Vanaf de entree loopt een gang van 80 cm breed naar de voorkant van de woning. Rechts zijn op drie plekken nissen aangebracht om de lange wand te breken en het ruimtegevoel te vergroten. Berging, wc, douche en kledingkast zitten verborgen achter een wand van lichtdoorlatend polycarbonaat. De lichtlijn achter de deuren verlicht ook de gang.

4. De achterwand van de kledingkast scheidt de slaapkamer van de gang. Aan weerszijden van het tweepersoonsbed hangt een peertje laag boven de vloer. Het lange snoer loopt via een haakje in een boog naar het elektrapunt in het plafond. De stoelen kreeg Dooghe van zijn Vlaamse oma. ‘Via de Velux ramen kan ik zo makkelijk bij mijn kruiden- en aardbeienplantjes in de dakgoot.’

6. In de werkkamer staan drie multiplex werkbladen op schragen tegen het dakbeschot. ‘Het achterliggende idee is, dat de vloer doorloopt en als het ware tegen de muur omklapt,’ legt Dooghe uit. In een dichtgemaakte opening naar de gang maakte Dooghe een opbergnis voor ordners. De achterwand van de boekenkast tussen werkkamer en keuken gebruikt hij als projectbord. De twee lichtbakken van Philips zijn precies even breed als de kast.

7. Douche en wc zitten verborgen achter de polycarbonaat wand in de gang. Dooghe ontwierp hiervoor een multiplex bak van 80 bij 320 centimeter met een witte, waterdichte coating. Een polycarbonaat tussenwand verdeelt niet alleen de bak in tweeën, maar ook de vierkante wastafel die tegen de achterwand hangt. Met aan iedere kant een kraan, is de wastafel zowel vanuit de wc als de douche te gebruiken.

8. Dooghe: ‘Multiplex verbindt alles in huis. Het ligt op de vloer en ook keuken, banken en zijkanten van kasten en nissen zijn ervan gemaakt. Het is een mooi en makkelijk te verwerken materiaal, dat met een laag vernis goed tegen water kan.’ Het keukenblok is efficiënt ingericht met greeploze Ikea kastjes aan de eetkamerkant en koelkast, afwasmachine en schuifkasten aan de kookkant. De hangende bovenkast is voor de ene helft open servieskast en voor de andere helft voorraadkast en behuizing van de afzuigkap. De inrichting is rustig en open gehouden. De rechthoekige lamp boven de eettafel is een Grand Prix van Delta Light. In de woonkamer staan een Artifort bank van Kho Liang Ie en een schommelstoel van Charles Eames. De vintage vloerlamp vond Dooghe in een vorige woning en de lamp boven het vloerkleed is een ontwerp van Philippe Starck.

9. Oorspronkelijk hadden deze woningen puntdaken’, zegt Dooghe. ‘In de jaren tachtig zijn die vervangen door mansardedaken met een buitenruimte aan de oostzijde.’ De multiplexvloer loopt buiten door als terras. Een vierkant stukje gras ernaast vergroot het buitengevoel.

10 en 11. Alle afmetingen in huis zijn 40 cm of een veelvoud daarvan,’ zegt Dooghe. ‘De woonkamer is 480 cm, het keukenblok 120, de eettafel 80 en de banken en vloerdelen zijn 40 cm breed.’ De scheidingswand tussen woon- en werkkamer bestaat uit drie boekenkasten van ieder 80 cm. Deze zijn net als de kasten in de gang, voorzien van lichtdoorlatende, polycarbonaat deuren. Door de deuren te verschuiven kun je de kast of de ruimte afsluiten en de sfeer open of intiemer maken. De multiplex zij- en tussenwanden maken ook hier verbinding met de vloer. Het hout loopt optisch door en verbindt alles. Dooghe: ‘Het huis is helemaal af. Over ieder detail is nagedacht. Als ik iets ga veranderen, moet ik alles aanpassen.’

Tekst: Emy Vesseur
Fotografie: Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags: , , ,