Poppodium en school in dynamisch gebouw

Poppodium en school in dynamisch gebouw

Door: Petra Starink | 15-02-2016

DP6 architectuurstudio ontwierp in samenwerking met 3TO gebouw Neushoorn in Leeuwarden, een poppodium-en-school-in-één. Een dynamisch gebouw dat aansluit op de stedenbouwkundige context. Bijzondere details van het gebouw zijn overblijfselen van gesloopte panden en stukken graffiti uit hergebruikte baksteen muren.

Neushoorn bevindt zich op de hoek van het oude Ruiterskwartier en de Haniasteeg in Leeuwarden. Het ontwerp gaat uit van de oorsponkelijke kleinschalige stedenbouwkundige morfologie met kleine hoekverdraaiingen en stegen. Architect Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio): “Het was een flinke puzzel maar we wilden graag de oude panden en de sfeer van de bestaande stegen behouden èn er iets nieuws mee doen.” Een deel van het pand Ruiterskwartier 41 is blijven staan en maakt deel uit van het hoofdgebouw. Door het hoofdgebouw compact te ontwerpen is aan de achterzijde van het gebouw ruimte ontstaan om het historische Haniahof een voorplein te geven en publieke buitenruimte te creeëren.

Glazen dak

De opzet van Neushoorn voorziet in grootschalige zalen en kleinschalige ruimten, met twee podia, een café, oefen- en culturele productieruimten en ruimten voor workshops plus onderwijsruimten voor D’Drive, de praktijkafdeling van het Friesland College. Het hoofdgebouw is grotendeels behouden en biedt op de begane grond plek aan de gedeelde hoofdentree met foyer en garderobe. De trap bij de entree leidt naar de onderwijsruimten van D’drive en kantoorruimtes van Neushoorn en een glazen dak dat daglicht tot diep in het gebouw brengt.

Gevels met felle kleur

Aan de bestaande bebouwing is nieuwbouw gerealiseerd waar als het ware een nieuwe steeg is geïntroduceerd die beiden verbindt. Door deze tussenzone met foyer en studielandschap is een goede koppeling gemaakt en zijn de looplijnen naar zalen, studio’s, kleedruimten, onderwijsruimten en kantoren kort. Het poppodium en school lopen zo in elkaar over. Ook de oude panden aan het Schavernek zijn deels behouden. De gevels kregen een iets fellere kleur, erachter bevinden zich de kleedruimtes en artiestenfoyer van het poppodium.

Bestaande en hergebruikte elementen

De concertzalen zijn achter in het gebouw geplaatst en de gevels zijn transparant gebleven zodat de voorbijganger naar binnen kan kijken. Het poppodium wordt ook overdag gebruikt. Aan de gevel bevindt zich daarom op de begane grond het popcafé en op de eerste verdieping een dans- en dramalokaal als glazen box”. Qua materialisering is gekozen voor bestaande en hergebruikte elementen en een rijkdom aan vormen en materialen zoals glas, cortenstaal en diverse soorten hout. Een deel van de stenen van de gesloopte panden is hergebruikt in de nieuwe gevels. Omdat de stenen allemaal verschillende groottes hadden is er gekozen voor ruw metselwerk.

Vrijstaande dozen

De verschillende geluidsproducerende functies van het gebouw zijn ontworpen als vrijstaande ‘dozen’ om te zorgen voor een optimale geluidsisolatie. Akoestiek heeft ook een grote rol gespeeld bij de keuze voor de wanden. Zo is de schuine wand als thema in het gebouw opgenomen en de muur bij de grote trap is tegelijkertijd een speciaal door DP6 ontworpen akoestisch paneel. Neushoorn in Leeuwarden is 8 februari geopend.

Projectgegevens

ArchitectDP6 architectuurstudio, Delft i.s.m. 3TO architecten, Den Haag
LocatieOude Ruiterskwartier, Haniasteeg Leeuwarden
Technische uitwerkingDe Zwarte Hond, Groningen
OpdrachtgeverGemeente Leeuwarden
AannemerHegeman Oost, Nijverdal
AdviseursJansen Wesselink, Drachten Deerns Nederland, Rijswijk Peutz, Haren Basalt, Nieuwegein Theateradvies, Amsterdam Stevens Van Dijck, Zoetermeer
Impressies en tekeningenDP6 architectuurstudio
FotografieKristian Hoekman

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie